23948sdkhjf

Så meget må du give svendene i julegave, mester!

Som noget særligt i år kan virksomheden give medarbejderne en ekstra skattefri gave til oplevelsesindustrien. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, hvornår der skal betales skat af gaverne, råder ekspert

Hvis du som mester går og spekulerer over, hvad du skal give svendene i julegave i år, så skal du – som sædvanlig – lige have overblik over, hvor stor værdi gaven må have før svendene bliver beskattet.

Skatteekspert Henrik Volden fra konsulentvirksomheden Azets forklarer, at når man køber firmajulegaver til sine medarbejdere, så er det netop vigtigt at være ekstra opmærksom på skattegrænserne, da anerkendelsen fra arbejdsgiver som nævnt kan resultere i, at medarbejderen selv kommer til at betale for gaven.

- En medarbejder kan i 2021 skattefrit modtage gaver og personalegoder for op til 1.200 kr. inkl. moms, heraf kan julegaven udgøre op til 900 kr. inkl. moms, siger skatteekspert Henrik Volden.  

- Hvis en medarbejder har modtaget en gave på 700 kr. og en julegave på 900kr., så skal medarbejderen alene beskattes af de 700 kr. Men hvis julegaven er på 1.000 kr. i stedet for de 900 kr., vil medarbejderen blive beskattet af samtlige 1.700 kr., understreger Henrik Volden

Hvis man beslutter at give sine medarbejdere et gavekort eller kontanter i forbindelse med årets julegave, er gaverne skattepligtige, da det kan sidestilles med kontant belønning. Gavekort kan dog være skattefrie, men er betinget af, at de er udstedt til specifikke produkter.

Ekstra skattefri gave i 2021

Som noget helt specielt i år kan arbejdsgiver give sine medarbejdere et eller flere skattefri oplevelsesgavekort på op til i alt 1.200 kr. inkl. moms i hele 2021 – og det er udover de sædvanlige 1.200 kr, som arbejdsgiver må give sine medarbejdere skattefrit. Det er altså muligt for virksomheder at give deres ansatte en ekstra skattefri julegave, såfremt de ikke allerede har brugt muligheden i år. Der er dog nogle særlige regler, der skal opfyldes, hvis gavekortet skal være skattefrit:

- Gavekortet skal være til oplevelser i Danmark eller et andet EU-/EØS-land og kan for eksempel bruges på hotelophold, restaurantbesøg eller koncerter, fortæller Henrik Volden og fortsætter:

- Gavekortet skal gives til medarbejderen i 2021, men vedkommende kan godt vente med at bruge det til efter 2021. Man må også gerne modtage flere oplevelsesgavekort fra en eller forskellige arbejdsgivere – man skal dog betale skat af det samlede beløb, hvis beløbsgrænsen på 1.200 overskrides, forklarer Henrik Volden, som opfordrer virksomhederne til at kontakte Azets, deres revisor eller brancheorganisation, hvis de er i tvivl om, hvordan de skal håndtere anerkendelse af deres medarbejdere, så både virksomheden og medarbejderne ikke utilsigtet bliver fanget i en skattefælde. Man kan også selv orientere sig på skat.dk

 De typiske gaveformer

Lejlighedsgaver: Gaver i form af naturalier (såkaldte tingsgaver og ikke kontanter) i anledning af private begivenheder som for eksempel runde fødselsdage, bryllupper, fødsel og lignende begivenheder beskattes ikke, hvis gaven er af mindre værdi og i øvrigt passer til anledningen. En sædvanlig gave til andre lejligheder, der har tilknytning til privatsfæren, såsom færdiggørelse af uddannelse eller overgang til pension, er i praksis anset som en lejlighedsgave. Værdien af lejlighedsgaver skal ikke medregnes ved opgørelsen af den skattefri bagatelgrænse for private goder på 1.200 kr. (2021)

Jubilæer og andre arbejdsrelaterede mærkedage: Gaver til jubilæer og andre arbejdsrelaterede begivenheder anses ikke som skattefri lejlighedsgaver og er som udgangspunkt skattepligtige for medarbejderen, medmindre de særlige regler for jubilæums- gratialer kan anvendes. Derfor anses værdien af gaven for at være omfattet af bagatelgrænsen for private goder på 1.200 kr. (2021)

Gavebeviser og gavekort: Et gavekort sidestilles med en pengeløn, og kan af den grund ikke gives skattefrit. Derfor kan gavebeviser være en mulighed for en skattefri julegave, hvis de giver adgang til at vælge en eller flere gaver fra en liste, hvor indholdet pa? listen er bestemt af arbejdsgiveren. Det gælder også? gavebeviser til oplevelser, hvis de ikke kan byttes til andre ydelser eller veksles til kontanter.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094