23948sdkhjf

Håndværkere med klima-viden scorer flere kunder

Leif Schlichting, indehaver af ABC-Lut Totalentreprise har i årevis skubbet til private for at være mere klimavenlige i deres valg af byggeprojekter

- Jeg har i flere år opfordret mine kunder til blandt andet at investere i nye vinduer og døre, efterisolere på loftet og i hulrum, men det er ikke altid, de fanger budskabet. Mange har i stedet travlt med de indre synlige rammer som eksempelvis at sætte et stort og dyrt køkken op.

Men når jeg i dag kan beregne præcist, hvor hurtigt de kan tjene en renovering hjem, hvad de bør vælge af klimavenlige materialer og i hvilken rækkefølge, de bør prioritere boligrenoveringen, bliver kunderne alligevel mere lydhøre og rykker sig, siger Leif Schlichting.

Det er en ny uddannelse udviklet af Håndværker.dk, som har lært ham at beregne præcist, hvad kunderne kan spare ved at gennemføre nogle forbedringer. Og nok så vigtigt; han er blevet bedre til at rådgive om materialer, som afsætter et mindre CO2-aftryk. Og dét flytter altså boligejerne.

 Sammen med en række andre håndværkere har Leif Schlichting fulgt et uddannelsesforløb, som Håndværker.dk står bag sammenmed ingeniørfirmaet Niras, og det har givet ham titlen ”Klimahåndværker”. Uddannelsen omhandler alt lige fra valg af mere bæredygtige materialer med mindre CO2-aftryk samt energioptimering af boligen til bedre affaldshåndtering og dokumentation af arbejdet. Forløbet strækker sig over tre dage og giver håndværkerne et uddannelsesbevis i hånden efter et bestået forløb.

Indtil videre er der gennemført to uddannelsesforløb og i alt er 30 personer er blevet uddannet og de er i dag blandt Danmarks første og eneste klimahåndværkere.

- Og det er altså noget, som forbrugerne gerne vil have, mener Leif Schlichting.

- Der er helt klart en efterspørgsel efter håndværkere, der har større fokus på klimaet, for kunderne vil faktisk gerne være mere bæredygtige, når det bliver tydeligt for dem, hvor nemt de kan blive det. Mange indser hurtigt, at det betaler sig at tænke i helheder og ikke enkelte projekter, fordi det både er billigere og mindre materialekrævende at lave visse projekter inden man lægger nye gulve, maler og tapetserer, siger Leif Schlichting.

Perfekt timing

Hos Håndværker.dk, der er en platform, hvor boligejere kan finde håndværkere til deres projekter, har det efter to års forberedelser været en kæmpe succes at få de første par hold klimahåndværkere uddannet. Timingen kunne ikke være meget bedre, mener Thorsten Olsen, der er marketing- og kommerciel direktør hos Håndværker.dk.

- Der er er mange måder at klimaoptimere sine renoveringsprojekter på eksempelvis ved at bruge sundere og mere bæredygtig maling og træ, der ikke er fragtet hertil fra Østen. Men det kræver, at man som boligejer bliver bekendt med mulighederne, og det er det, som vi lærer håndværkerne på Klimahåndværker-uddannelsen.

Vi tror på, at vi inden for det næste år får uddannet op mod hundrede flere i at tænke langt mere bæredygtigt i byggeriet, og det er til gavn for os alle, siger Thorsten Olsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.109