23948sdkhjf

Kører du el-firmabil, så er ladestander på privatadressen et skattefrit personalegode

I takt med, at el- og plug-in hybridbiler vinder indpas - også som arbejdsgiverbetalte firmabiler, som medarbejderen betale skat af - er de skattemæssige regler langt hen ad vejen at sammenligne med arbejdsgiverbetalte firmabiler, som kører på benzin eller diesel.

Med el-bilerne er der dog mulighed for et skattefrit personalegode. For mestre og svende, som kører virksomhedsbetalt firmabil på el og som bliver beskattet heraf, er det således et skattefrit personalegode, hvis arbejdsgiveren betaler for opsætning af en ladestander på privatadressen og for strømmen herfra til opladning af bilen.

Det forklarer rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO i en publikation, der giver svar på en lang række spørgsmål om skat, moms og elafgift.

 Kan overdrages kvit og frit

Tanya Honoré Schultz, som er director for Tax Legal hos BDO fremhæver i BDO’s nyhedsbrev, Depechen, at for medarbejdere med firmabiler har det ingen skattemæssige konsekvenser, hvis arbejdsgiveren betaler for opsætning og drift af en ladestander på medarbejderens bopæl. Det gælder, uanset om der er tale om en stander til opladning af en firmabil på gule eller hvide plader.

- Er der tale om en firmabil på hvide plader, hvor brugeren beskattes efter reglerne om fri bil, har det heller ikke skattemæssige konsekvenser, hvis arbejdsgiveren på et tidspunkt overdrager standeren til medarbejderen kvit og frit, hvis blot medarbejderen på dette tidspunkt er blevet beskattet af den private kørsel i bilen i en sammenhængende periode på mindst seks måneder, siger Tanya Honoré Schultz

Hun forklarer videre, at lønmodtagere med en privat elbil, som har mulighed for at få ladet denne op på arbejdspladsen på arbejdsgiverens regning, altså uden at betale for det, er skattepligtige af værdien af dette personalegode, hvis det sammen med andre personalegoder, herunder den årlige julegave, overstiger et beløb på 1.200 kr. (2022). Hvis værdien af opladninger mv. overstiger beløbsgrænsen, har arbejdsgiveren endda pligt til at indberette den samlede værdi til skattemyndighederne.

 Hvad med momsen og el-afgiften?

Af BDO’s publikation fremgår det også, at når det gælder momsen af udgifter til opsætning og drift af ladestandere, så afhænger retten til fradrag først og fremmest af, hvilke biler der oplades. Om en stander opsættes ved virksomheden eller ved en medarbejders bopæl er derimod ikke afgørende, så længe det er virksomheden, som indgår aftalen med operatøren og får fakturaen for opsætning og drift.

- Helt overordnet taler det mod momsfradrag, hvis der er tale om opladning af biler på hvide plader, siger Tanya Honoré Schultz og tilføjer, at ejere af private elbiler, som udgangspunkt ingen mulighed har for at få godtgjort elafgift.

- Virksomheder har under visse betingelser mulighed for at få godtgjort det meste af elafgiften. Dette gælder dog ikke, hvis en virksomhed stiller ladestandere til rådighed ved virksomhedens adresse til brug for medarbejdere, kunder og øvrige forretningsforbindelser uden at kræve betaling for disses brug af standerne, understreger Tanya Honoré Schultz. 

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125