23948sdkhjf

Spar både vand og energi: Ny måde at tage brusebad på

Svenske Orbital Systems vil forandre måden, vi bruger vand på. Virksomheden har derfor lanceret det, man betegner som verdens første cirkulære brusesystem med avanceret teknologi, der bruger op til 90 pct. mindre vand og 80 pct. mindre energi. Idéen kommer oprindeligt fra et NASA-projekt og er nu gentænkt til at imødekomme de stadigt større krav til klimavenlige byggerier.

Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Faktisk går halvdelen af energiforbruget i en almindelig husholdning til at opvarme vand til bruse-og karbade. I et traditionelt brusesystem opvarmes vandet til kun at blive brugt én gang, inden det skylles ud i afløbet. Denne tilgang til vandforbrug gør den svenske virksomhed op med. Det nye renser og recirkulerer vandet – og sparer altså helt op til 90 pct. af vandet og op til 80 pct. af energien i forhold til et traditionelt brusesystem.

- Hver dansker bruger i gennemsnit omkring 100 liter vand på et brusebad. Rigtig meget af det vand går til spilde. Når man ser på den globale mangel på vand og de stigende energipriser, er der i dén grad behov for en løsning, hvor man sparer både vand og energi uden at gå på kompromis med komforten – en løsning, der også kan bidrage til grønnere byggerier, siger Jesper Schmidt Gadegaard, Orbital Systems.

 Idé fra NASA-projekt

Idéen til Orbital Systems kommer oprindeligt fra et NASA-projekt, hvor opgaven var at gentænke, hvordan astronauterne kunne anvende vandet i rummet mest effektivt. Løsningen var at genbruge vandet.

Vandet i Orbital Showers bliver målt af højfølsomme sensorer, der tjekker vandkvaliteten 20 gange i sekundet. Det hele foregår i en boks, som sidder enten i eller uden på væggen. Først bliver sæben filtreret fra og ledt til kloakken, mens det genbrugelige vand ryger gennem et mikrofilter, der fjerner urenheder. Derefter passerer vandet gennem et UV-behandlingssystem, hvor bakterier slås ihjel.

Denne proces sikrer, at vandkvaliteten altid er høj, og at vand, der er for snavset, erstattes med noget nyt. Men 90 pct. af vandet forbliver altså i rensningsloopet.

Store ambitioner for 2022

- Vi har store ambitioner for det danske marked i 2022, der udover Sverige er et fokusmarked for Orbital Systems. I 2022 åbner vi fem salgslokationer på tværs af Danmark, og til foråret forventer vi at få certificeret flere installatører til at kunne installere vores systemer, så vi kan gøre det både billigere og mere bæredygtigt at bruge vand for flere husstande, oplyser Jesper Schmidt Gadegaard.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095