23948sdkhjf

Pas på mester: Kædeansvar for vikarer kostede byggevirksomhed 410.000 kr.

Kædeansvar gælder også for vikarer udsendt af et vikarbureau

Det kan blive dyrt at entrere med et vikarbureau, hvis man ikke sørger for at have dokumentationen og kontrakterne i orden. Og især, hvis man i forbindelse med løsningen af en opgave, hvortil man hyrer vikarer, har påtaget sig et kædeansvar, som betyder, at en hovedentreprenør har ansvaret for og hæfter for, at gældende regler og overenskomster er overholdt i et projekt, også hos underentreprenører og andre involverede.

En sag, som DI Dansk Byggeri beskriver i sit nyhedsbrev, viser, hvor galt det kan gå. Sagen drejer sig overordnet om underbetaling af international arbejdskraft:

DI Byggeri forklarer, at en byggevirksomhed den 4. januar 2021 indgik en tiltrædelsesoverenskomst med en fagforening, hvor virksomheden påtog sig et kædeansvar i forhold til rumænske vikarer fra et vikarbureau, som skulle udføre malerarbejde i et nyopført byggeri i København.

Det betød, at virksomheden forpligtede sig til at sikre, at de rumænske vikarer modtog løn- og ansættelsesvilkår fra vikarbureauet i overensstemmelse med tiltrædelsesoverenskomsten.

Krav om betaling af difference for underbetaling

Parterne var enige om, at virksomheden skulle følge overenskomsten, men så var der heller ikke enighed om ret meget andet.

Forbundet mente, at vikarbureauet havde underbetalt de rumænske malere og rejste krav om, at virksomheden skulle betale differencen ved en faglig voldgift.

Under sagen argumenterede forbundet desuden for, at virksomheden havde givet forkerte oplysninger om, hvor mange rumænske malere, der havde arbejdet på byggepladsen, og hvor mange timer de havde arbejdet.

410.000 kr.  i efterbetaling til forbundet

I voldgiften fandt dommeren, at den dokumentation med ansættelseskontrakter, lønsedler og bankkvitteringer vedrørende kontante hævninger og bankoverførsler fra vikarbureauet til vikarerne, som virksomheden havde fremlagt under sagen, ikke fuldt ud kunne lægges til grund.

I mangel af en entreprisekontrakt tillagde dommeren i den faglige voldgift afgørende vægt på forbundets vidneafhøringer om arbejdets omfang og fandt på denne baggrund, at virksomheden skulle efterbetale manglende løn for omkring 410.000 kr. til forbundet.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078