23948sdkhjf

Helt gak-gak at mester ikke må spørge om alder, når han skal ansætte svende

Mester Tidendes chefredaktør sætter aktuelle sager på spidsen: Folketinget forbyder nu mester at få oplysninger om jobansøgeres alder

Der er brug for alle hænder og hoveder på det danske arbejdsmarked. Ikke mindst i byggebranchen, hvor aktivitetsniveauet fortsat er tårnhøjt. Også det grå guld er mere end nogensinde sat i spil.

Mange håndværksvirksomheder gør meget for at holde de ældre medarbejdere på arbejdsmarkedet. Og banker der en lidt ældre svend på døren, ja, så bliver han ikke smidt på porten.

Nu har Folketinget tilmed vedtaget en lov, som betyder, at det fra den 1. juli 2022 vil være forskelsbehandling, hvis mester - eller en anden arbejdsgiver for den sags skyld - anmoder om oplysninger om en ansøgers alder i forbindelse med jobansøgningen eller gennem elektroniske rekrutteringssystemer. De nye regler vil således kræve, at felter om alder og fødselsdato i rekrutteringssystemer fjernes.

Det er helt i tråd med gængs opfattelse, at man naturligvis ikke skal forskelsbehandle på grund af alder og på forhånd vælge "de gamle" fra. Det handler jo om at finde den bedst kvalificerede til det aktuelle job. 

Nu kan man jo mene, hvad man vil, i forhold til om politikerne skal blande sig i, hvordan mester ansætter nye svende, og hvad han må spørge om at få at vide om jobansøgeren. Men, det er da vist i store træk allerede reguleret af arbejdsmarkedets parter.

Derfor er det udelukkende lovgivning for signalværdien skyld. For mester må stadig gerne kræve, at den jobsøgende vedlægger svendebrev, eksamensbeviser o.a. - hvoraf man jo hurtigt kan udlede ansøgerens alder.

Hallo. Er der en - ældre - voksen til stede?

PS: Mester Tidende har bevidst valgt ikke at bringe denne artikel i morgen den 1. april fordi mange måske så ville tro, at det er en aprilsnar...men det er det ikke !

Artiklen er en del af temaet MESTER HAK&HUG.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078