23948sdkhjf

Flere små håndværksvirksomheder får afslag på en erhvervskonto i banken

Ekspert: Krav fra banker og lovgivning kan ramme små virksomheder ekstra hårdt

- Vi oplever, at flere og flere virksomheder, herunder mindre håndværksvirksomheder, af bankerne bliver pålagt at få deres regnskab udarbejdet af en registeret eller statsautoriseret revisor.

Det siger statsautoriseret revisor og seniorpartner Frank Barrit, fra den landsdækkende revisions- og rådgivningsvirksomhed BDO.

Mester Tidende kunne i går fortælle, hvordan Jyske Bank pludselig stiller krav om, at murerfirmaet Reinholdt Byg med tre svende og en lærling, fremover skal have regnskabet revideret af en registreret eller statsautoriseret revisor for at skabe gennemsigtighed i forhold til hvidvaskning. Hvis kravene ikke følges, så kan virksomheden blandt andet ikke have en erhvervskonto i banken. Og i værste fald må virksomheden dreje nøglen.

Ejeren af Reinholdt Byg ApS, Signe Kjær Stenby, føler sig klemt af banken og står uforstående over for bankens krav.

Byrder og øgede omkostninger

Frank Barrit siger til Mester Tidende, at bankerne i de senere år har haft et endnu større fokus på retvisende rapportering fra virksomhederne og stiller derfor ofte krav om registreret eller statsautoriseret revisor.

- Derudover har banken ofte krav til den erklæring regnskabet forsynes med, dvs. omfanget af det arbejde revisor skal udføre. Der vil typisk være krav om enten udvidet gennemgang eller revision, siger Frank Barrit.

 - Dette arbejde vil medføre øgede udgifter for de allermindste virksomheder, ofte i niveauet 15.000 -20.000 kr. for den enkelte virksomhed. Det er dog selvfølgelig meget individuelt og afhænger meget at det materiale virksomheden kan udarbejde, forklarer Frank Barrit.

Dårlig forretning for banken

Ejeren af Reinholdt Byg ApS, Signe Kjær Stenby, fortalte i går til Mester Tidende, at hun har mistanke om, at mange banker bevidst vælger at droppe virksomheder, som blot har en erhvervskontor og ingen lån eller lignende, fordi bankene ikke tjener penge, når kunden blot har en erhvervskonto.

Frank Barrit oplyser, at flere håndværksvirksomheder oplever at få afslag på en erhvervskonto, selvom de ikke har lånebehov.

- Det skyldes, at bankerne i mange tilfælde vurderer at indtjeningspotentialet ikke står mål med omkostningerne til de forpligtelser bankerne, fra politisk hold, har iht. bl.a. hvidvask.

 Det er kort sagt en dårlig forretning for banken at have disse kunder, idet indtjeningspotentialet ofte ikke står mål med omkostningerne, siger Frank Barrit.

- Det er helt klart en problemstilling, at vi har et segment af virksomheder, som kan have meget svært ved at få en konto i banken selvom de ikke har et lånebehov. Jeg vil understrege at det i langt de fleste tilfælde lykkes at finde en bank, men det kan være en lang proces, siger han.

Går svær tid i møde

- Generelt ser jeg en vanskelig tid for de helt små virksomheder, herunder håndværksvirksomheder. Kravene til virksomhedernes administration stiger, helt aktuelt er lovforslaget om digitale bilag. Udfordringen for de mindste virksomheder er, at de ikke har et administrativt bagland til at løse disse opgave, fastslår Frank Barrit.

Frank Barrit er specialist i driftsoptimering af håndværksvirksomheder og er desuden formand for BDO’s branchegruppe for håndværkere.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Bekymring over mangel på kloge klimahoveder
Jobbene forsvinder i byggeriet, men fire underbrancher går frem
Emmilie trådte ud af forelæsningssalen og ind på byggepladsen
Udvikler vinder boligprojekt på rådhusgrund
Køkkenkæde styrer mod konkurs
Fælledby vil kære byggestop til landsretten
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.109