23948sdkhjf

Melding fra byggeriet: Håndværkerne har enormt travlt og bøvler med materialemangel

Aldrig før har beskæftigelsen været så høj i byggeriet. Mange byggevirksomheder mangler dog materialer.

Der er rigtig travlt i byggeriet i øjeblikket. Faktisk har beskæftigelsen aldrig været højere, end den var i første kvartal 2022.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

I første kvartal var 195.000 personer beskæftiget i byggeriet. Det er en vækst på tre procent i forhold til kvartalet før og det højeste niveau nogensinde ifølge tallene fra statistikbanken.

Ifølge Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, kan en del af udviklingen forklares med de mange handler, der har været på boligmarkedet.

Ofte skal der nemlig bruges håndværkere i forbindelse med et køb eller salg af en bolig.

Samtidig kan danskerne have været sultne efter at renovere deres bolig.

Derudover kan det have haft en betydning, at der fra politisk side er sat gang i flere store projekter, der har krævet håndværkere.

- Undervejs er der fra offentlig side skudt krudt af med finanspolitikken med anlægsinvesteringer, hvor lofterne blev sløjfet i 2020 og hævet i 2021.

- Det har alt sammen bidraget til at løfte beskæftigelsen indenfor byggeriet, siger Jeppe Juul Borre.

Den rekordhøje beskæftigelse risikerer dog at blive bremset af noget så simpelt som mangel på materialer.

I en anden opgørelse fra Danmarks Statistik melder hele 38 procent af byggevirksomhederne, at de i april har manglet materialer, udstyr eller lokaler.

Sammen med mangel på ledige hænder kan det risikere at spænde ben for en fortsat fremgang i byggeriet. Det vurderer Elly Kjems Hove, underdirektør i Dansk Industri.

- Flere kan blive tvunget til at udskyde eller sige nej til ordrer, hvilket i sidste ende kan have konsekvenser for den grønne omstilling af vores boliger og infrastruktur, siger Elly Kjems Hove.

Hun opfordrer derfor politikerne til at sikre, at virksomhederne har adgang til den nødvendige arbejdskraft, så de kan følge med efterspørgslen.

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094