23948sdkhjf

Skatteekspert: Genberegning af afgift får valg af firmabil til at skride

For en bil, hvor registreringsafgiften ved genberegningen forhøjes med 60.000 kr., vil den årlige skattepligtige værdi af bilen stige med 12.600 kr. eller med lige over 1.000 kr. om måneden

Hvis du står foran udskiftning af din firmabil, skal du være opmærksom på, at det beskatningsgrundlag, som du får oplyst fra leasingselskabet, kan blive ændret ganske meget, når registreringsafgiften senere bliver genberegnet.

Det fastslår skatteekspert, Martin William Boel Kristensen, Senior Manager/Skat, i det landsdækkende revisionsfirma BDO.

I BDO’s nyhedsbrev Depechen, forklarer Martin William Boel Kristensen, at der tilbage i 2017 blev indført regler om, at registreringsafgiften for leasingbiler skal genberegnes senest fire måneder efter første indregistrering. Med virkning for køretøjer, der indregistreres første gang i 2022, er fristen for genberegning sat ned til tre måneder.

Stiger krone-for-krone

Martin William Boel Kristensen skriver i Depechen, at for de leasingbiler, der anvendes som firmabiler, medfører en ændring af registreringsafgiften, at beskatningsgrundlaget stiger krone-for-krone med forhøjelsen. Det nye beskatningsgrundlag skal anvendes ved skattetrækket på lønsedlen fra og med den måned, hvor genberegningen finder sted.

Afgift på Audi-biler forhøjet med op til 100.000 kr.

BDO har hos Motorstyrelsen fået oplyst, at styrelsen i andet halvår af 2021 ændrede registreringsafgiften for 32.066 personbiler, og at afgiften for disse i gennemsnit blev forhøjet med 14.500 kr.

- Når det gælder specifikke bilmærker, oplyser Motorstyrelsen, at der i perioden skete regulering af afgiften for 3.500 biler af mærket BMW med gennemsnitligt 33.000 kr., og for 3.900 biler af mærket Mercedes-Benz med gennemsnitligt 26.500 kr., men disse tal indeholder både personbiler og varebiler. Ved første øjekast forekommer tallene ikke alarmerende, men de er givetvis ikke repræsentative, når det gælder de mest populære firmabilmodeller, hvor afgiften i mange tilfælde formentlig er forhøjet med mere end 50.000 kr.

Vi har således hørt om tilfælde, hvor afgiften for Audi-biler er forhøjet med hele 70-100.000 kr., oplyser Martin William Boel Kristensen, skateekspert hos BDO.

- I 2022 udregnes den skattepligtige værdi på årsbasis som 24 pct. af firmabilens værdi op til 300.000 kr. og med 21 pct. af den overskydende værdi. Hertil kommer et miljøtillæg, som udregnes efter størrelsen af bilens ejerafgift. Da de mest almindelige firmabiler nok alle har en værdi på over 300.000 kr., vil en yderligere registreringsafgift derfor udmønte sig i en forhøjelse af den skattepligtige værdi med 21 pct. (2022-niveau) af den ekstra registreringsafgift, oplyser skatteeksperten.

- For en bil, hvor registreringsafgiften ved genberegningen forhøjes med 60.000 kr., vil den årlige skattepligtige værdi af bilen således stige med 12.600 kr. eller med lige over 1.000 kr. om måneden. For en topskattebetaler betyder det en merskat på knap 600 kr. om måneden. Hvis bilen er leaset for en periode på tre år, vil den samlede merskat i perioden dermed overstige 20.000 kr., fastslår Martin William Boel Kristensen og tilføjer, at det således ikke er ubetydelige konsekvenser, som en genberegning kan få, og det er derfor ikke svært at forstå den frustration mange firmabilfolk i øjeblikket giver udtryk for på de sociale medier over, at forudsætningerne for deres valg af firmabil skrider, når de får resultatet af genberegningen.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079