23948sdkhjf

Henning Larsen bag 22.000 kvm træramme om Volvo-oplevelsescenter

Henning Larsen har tegnet et oplevelsescenter, kaldet World of Volvo, for det svenske bilmærke, Volvo.

Træbyggeriet sætter fokus på skandinavisk landskab og byggetraditioner. Den 22.000 kvm store trækonstruktion er allerede ved at blive rejst i det centrale Göteborg, Sverige.

– Med sine dybe rødder i skandinavisk kultur, fra landskaber til arkitektonisk tradition, har World of Volvo givet os mulighed for at udforske forhold mellem by, bygning og natur, fortæller Søren Øllgaard, Design Director Europe og partner hos Henning Larsen, i en pressemeddelelse om projektet.

Efter at have vundet interviewkonkurrencen om World of Volvo i slutningen af 2018 kan Henning Larsen nu afsløre designet til det 22.000 kvm store oplevelsescenter, samtidig med at arbejdet på byggepladsen er i fuld gang i Göteborg.

World of Volvo vil forene de to datterselskaber Volvo Group og Volvo Cars for at dele historien, traditionen og fremtiden for det berømte svenske bilmærke, Volvo, i én bygning.

– Det har været vores ønske at World of Volvo bliver et vartegn, et nyt ikon og en destination i Göteborgs centrum, , siger Magnus Wrahme CEO hos World of Volvo, i pressemeddelelsen.

Allemansrätten

World of Volvo er designet omkring det svenske koncept "Allemansrätten", der betegner den grundlæggende ret, som alle borgere deler til naturen: retten til at færdes frit på ethvert sted offentligt eller privat, så længe man viser hensyn til naturen og til andre.

Med udgangspunkt i dette svenske grundprincip, er World of Volvos cirkulære form designet med blik for naturen og hensyn til mennesker, og opfordrer besøgende til at skabe deres egen oplevelse både inde og ude, uanset om de har billetter til udstillingerne indeni bygningen.

Projektet er designet med reference til et træ på en bjergside, hvor ”bjerget” er landskabet og bygningens base, mens ”træet” udgør selve bygningen med de buede søjler, der udgør træstamme og trækrone. Ud af ”bjerget” vokser tre store "træer" med stammer store nok til at indeholde udstillingsrum, lodret cirkulation og servicefunktioner. Det åbne rum mellem træerne efterlades stort set tomt, bortset fra skulpturelle trapper, der forbinder niveauerne og udstillingsgenstande, som strøs ud over gulvet. Den store gulv-til-loft glasfacade får det indvendige rum til at smelte sømløst sammen med naturen udenfor.

Det store landskab, der omgiver bygningen, bringer Sveriges karakteristiske natur helt ind i centrum af Göteborg og dækker området i sarte blomster og hjemmehørende planter, der blomstrer mellem klippefremspring og bugtende stier. Og ligesom i landskaber over hele Sverige opfordres besøgende til at færdes i landskabet omkring bygningen, som de vil, under hensyntagen til allemansrättens princip: efterlad ingen spor.

World of Volvo, som er beliggende i Göteborgs event-distrikt - hjemsted for mange af byens museer, parker og underholdningssteder - forventes at være færdigbygget i slutningen af 2023 og åbent for besøgende i 2024.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.14