23948sdkhjf

Godt håndværk er også kvalitetsstyring og dokumentation!

Det er både konkurrencefordele og øget produktivitet at hente med professionel kvalitetsstyring, lyder det fra en af hovedkræfterne bag DBkvalitet.dk

Udbredelsen af IT-værktøjer i byggeriet har både skabt overblik og indsigt i de processer, som en byggesag indeholder.

De mange IT-værktøjer har også været med til at øge fokus på effektivitet og produktivitet og begrebet dokumenteret godt håndværk, som er et af de vigtigste elementer i forhold til at skabe produktivitet.

Læs også: Få en konkurrencefordel: Hæv kvaliteten og produktiviteten

En af hovedkræfterne bag DBkvalitet.dk, adm. direktør Martin Profit Jakobsen fra byggeriets uvildige IT-rådgivningsfirma, Basit, har et par helt klare bud på, hvordan kvalitetssikring og -styring bedst kan understøttes med brug af IT-værktøjer.

Han understreger, at kvalitetssikring og -styring er vigtig, fordi der ikke kan snydes på vægten med veldokumenteret arbejde.

- De professionelle virksomheder, der arbejder med synlig dokumenteret kvalitetssikring, arbejder typisk med fire typer af kvalitetssikring- og kvalitetsdokumentation, som en lang række IT-værktøjer kan understøtte, siger Martin Profit Jakobsen.

1. Overtagelseskontrol

2. Modtagekontrol

3. Proceskontrol

4. Afleveringskontrol/slutkontrol

- Det korte og det lange er, at IT-værktøjer kan gøre livet meget nemmere for virksomhederne i forhold til at kunne dokumentere deres gode håndværk. Det håndværk, som kunderne forventer og betaler for, fremhæver han.

OM DBkvalitet.dk

Formålet med KS-databasen er, at DI Byggeri kan sætte standarden for kvalitet i branchen. Det gælder for normer, tolerancer og standarder. Det betyder i praksis, at der kan henvises til KS-standarden i forbindelse med byggeprojekter.

Målsætningen er, at gøre hverdagen nemmere for håndværks- og entreprenørvirksomhederne i forhold til at leve op til kvalitetssikringskrav fra kunder og samarbejdspartnere.

KS-databasen giver DI Byggeri mulighed for at styre de kvalitetssikringsdata som håndværks- og entreprenørvirksomhederne skal bruge i forbindelse med opgaverne. KS-data bliver udstillet til de bedste IT-leverandører, som har KS-værktøjer som håndværks- og entreprenørvirksomhederne kan bruge. KS-databasen gør det nemmere for håndværks-og entreprenørvirksomheder at implementere IT-værktøjer, fordi de rigtige KS-data hele tiden er til rådighed gennem IT-leverandørerne. Det betyder, at håndværks- og entreprenørvirksomhederne ikke skal bruge tid og energi på at finde kvalitetsdata til deres kontrolplaner.

BASIT, der er byggeriets uvildige IT-rådgiver er driftsansvarlig for databasen og kommunikationen med IT-leverandørerne. BASIT driver databaserne, og sørger for at vedligeholde de relevante redaktøradgange for DI Byggeri, samt det API som IT-leverandørerne skal bruge for at hente de relevante data til kontrolplanerne.

Kilde: DBkvalitet.dk

Overtagelseskontrol

Overtagelseskontrol er vigtig for at kunne dokumentere, at det arbejde man modtager fra samarbejdspartnere på sagen, er i orden. Hvis arbejdet ikke er i orden, skal man bede sine samarbejdspartnere om at lave det om. Så skal der kontrolleres igen. Hvis arbejdet er i orden, går arbejdet videre. Det er vigtigt at dokumentere internt og ikke mindst overfor kunden at virksomheden ikke har arbejdet videre på andres forkert udførte arbejde. Typisk sker dette med kontrolskemaer og fotodokumentation i IT-værktøjet.

Modtagekontrol

Modtagekontrol er vigtig for at dokumentere, at de materialer man modtager er i orden i forhold til den bestilling der er lavet. Det gælder især i forhold til kvalitet og tilstand. F.eks. fugtmåling. Man skal selvfølgelig også tælle og se om det antal der er aftalt med trælast/grossist, er blevet leveret. Men det vigtigste er, at man ikke bygger materialer af forkert kvalitet ind i projekterne. Det er også nyttigt at kunne dokumentere kvaliteten af materialerne overfor kunden. Her er digital håndtering af følgeseddel, tjeklister, samt fotodokumentation standardfunktionalitet i en lang række IT-værktøjer.

Proceskontrol

Proceskontrollen er vigtig for at dokumentere, at de bygnings- og konstruktionsdele som er lavet (især dem som bliver skjult) lever op til virksomhedens egen standard. Dokumentationen skal bruges både internt og eksternt for at dokumentere arbejdet overfor kunden i forhold til det arbejde som er udført. Dokumentationen kan med fordel bruges i forbindelse med stadeopgørelse og acontofakturering. Her er kontrolskemaer, fotodokumentation og tjeklister standardfunktionalitet i en lang række IT-værktøjer.

Afleveringskontrol/slutkontrol

Afleveringskontrol/slutkontrol er vigtig for at dokumentere det færdige arbejde, og skal bruges i forhold til slutfakturering, samt ikke mindst i forhold til 1- og 5 års eftersyn. Slutkontrollen- og dokumentationen er et vigtigt kvalitetsstempel på det arbejde virksomheden udfører. Disse informationer vil også med fordel implementeres i et drifts- og vedligeholdelsessystem som stilles til rådighed for kunden. Mange KS-værktøjer har også en adgang som kunderne kan få til den dokumentation som virksomheden ønsker at stille til rådighed.

Er du IT-leverandør med interesse i kvalitetssikring?

Den 15. juni inviterer Torben Hessing-Olsen fra DI Byggeri og Martin Profit Jakobsen fra Basit til orienteringsmøde om DBkvalitet.dk, og mulighederne for IT-leverandører for at hente data hos DI Byggeri.

Mødet finder sted hos Teknologisk Institut i Taastrup fra 10-13.

Tilmelding, som er nødvendig, sker hos Martin Profit Jakobsen på mpj@basit.dk

Artiklen er en del af temaet De Digitale Håndværkere.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109