23948sdkhjf

Firma får fem strakspåbud for asbest-svineri

Nedbrydningsfirma risikerer at blive meldt til politiet af Arbejdstilsynet efter grov overtrædelse af asbest-reglerne

Der var tæt på fuld plade, da Arbejdstilsynet 16. og 23. juni kom på tilsynsbesøg på en ejendom på Fensmarksvej 110 i Næstved, efter bekymrede naboer havde slået alarm over asbest-svineriet i forbindelse med nedrivningen af en firelænget gård.

Besøgene har ført til, at Normann & Petersen Nedbrydning A/S, der står for opgaven, har fået fem strakspåbud for overtrædelse af asbest-reglerne samt et påbud mod nedstyrtningsfare. Heraf er det ene af strakspåbuddene givet for grov overtrædelse af asbest-reglerne.

Så grov, at Arbejdstilsynet oplyser til Fagbladet 3F, at dets jurister overvejer, om sagen skal meldes til politiet.

Det har ikke været muligt for Fagbladet 3F at få en kommentar fra direktør Arne Erik Pedersen, Normann & Petersen Nedbrydning A/S, der ifølge sn.dk tidligere har fået påbud i en nedrivningssag fra Helsingør.

Men Thomas Kingo Karlsen, formand for Nedrivningssektionen i DI Byggeri, finder sagen stærkt kritisabel.

- Den er helt gal. Ud fra de billeder, jeg har set, er asbestcontaineren ikke afdækket. Der er bare lagt en billig presenning hen over, der overhovedet ikke er dækkende. Og hver gang der ryger knuste asbest-fiberplader ned gennem røret og rammer bunden af containeren, vil der opstå støv, som hvirvler op i luften, tæt på legeplads og beboelse, siger Thomas Kingo Karlsen til sn.dk.

Det er Næstved Kommune, der har givet tilladelsen til nedrivningen og behandlet anmeldelsen af asbestaffaldet fra adressen, og Fagbladet 3F er i besiddelse af en række e-mails til Næstveds borgmester Carsten Rasmussen (S), hvor borgerne giver udtryk for deres bekymring og sundhedsfaren.

Hverken borgmesteren eller Jette Jungsberg, der er teamleder i Klima, Miljø og Affald i Næstved Kommune, mener dog, at der er noget at komme efter. I et svar til en borger 24. juni skriver Jette Jungsberg, at kommunen samme dag har været på miljøtilsyn på adressen “og konstateret, at håndteringen foregår skånsomt med sliske og overdækket container, samt at området med nedrivning fremstod ryddeligt”.

- Kommunens vurdering er således, at håndteringen af asbest på adressen er i overensstemmelse med gældende regler, skriver hun.

Trods de mange strakspåbud fra Arbejdstilsynet afviser Jette Jungsberg, at kommunen burde have grebet ind eller har svigtet sin tilsynspligt.

- Altså, vi har haft fat i firmaet, der står for nedrivningen, og været på tilsyn på stedet. Der kunne vi ikke se, at der lå asbeststøv eller stykker af asbesttaget uden for containeren, siger hun.

Spørgsmål: Men asbestfibre er jo så små, at de ikke kan ses, hvis de hvirvler rundt i luften, og containeren har kun været lemfældigt dækket af med en presenning?

- Vi har fået at vide, at tagpladerne blev gjort våde, inden de blev taget ned. Det tror vi på, siger Jette Jungsberg, der oplyser, at hun torsdag (igår, red.)selv vil tage ud på nedrivningspladsen for at se på forholdene.

Hverken borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen, eller Morten Taagaard Nielsen, der er direktør for entreprenøren MTN Ejendomme, som har hyret Normann & Petersen Nedbrydning, er vendt tilbage på Fagbladet 3F’s henvendelser.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.453