23948sdkhjf

Du kan ikke trække tabet fra medarbejders bedrageri fra i skat, mester!

Tab som følge af ansattes bedrageri eller underslæb mv. kan kun fratrækkes i skatteregnskabet, hvis tabet er et udslag af en naturlig driftsrisiko for virksomheden. Det anses sjældent for at være tilfældet.

Hvis din bogholder, dine svende eller andre medarbejdere snyder og bedrager dig, så kunne man mener, at man burde kunne trække tabet fra i skat. Men sådan hænger det ikke sammen

Fradrag for tab ved ansattes tyveri, bedrageri, underslæb og dokumentfalsk mv. er nemlig betinget af, at tabet er et udslag af en naturlig driftsrisiko for virksomheden. Det kræver, at virksomheden udviser agtpågivenhed og via interne procedurer forsøger at sikre sig mod den slags, hvilket mangelfuld kontrol af leverandørfakturaer ikke er udtryk for

Det skriver Tom Bruno Hansen, Senior Manager, Skat, BDO i det statsautoriserede revsionsselskabs elektroniske nyhedsbrev Depechen.

I nyhedsbrevet beskriver Tom Bruno Hansen en sag fra Retten i Roskilde, hvor en 68-årig tidligere bogholder blev idømt to et halvt års ubetinget fængsel for gennem en periode på lidt over seks år at have bedraget sin arbejdsgiver for et beløb på næsten 4,7 mio. kr.

I retten forklarede bogholderen, at hun gjorde det, fordi det var nemt. Den chef, der skulle godkende fakturaer til betaling, gjorde nemlig dette uden se dem ordentlig igennem. Det fik hende til at overføre i gennemsnit 87.000 kr. om måneden til en konto, hun havde oprettet i sin mands navn, og ved at bogføre beløbene som noget, virksomheden tidligere plejede at betale for.

Ifølge Tom Bruno Hansen, vil forklaringen fra den dømte bogholder formentlig betyde, at virksomheden skattemæssigt ikke kan opnå fradrag for det store tab. Fradrag for tab ved ansattes tyveri, bedrageri, underslæb og dokumentfalsk mv. er nemlig, som nævnt, betinget af, at tabet er et udslag af en naturlig driftsrisiko for virksomheden. Det kræver, at virksomheden udviser agtpågivenhed og via interne procedurer forsøger at sikre sig mod den slags, hvilket mangelfuld kontrol af leverandørfakturaer ikke er udtryk for.

Værdiløst erstatningskrav

Tom Bruno Hansen forklarer videre om sagen fra Roskilde, at den tidligere bogholder ud over fængselsdommen også blev dømt til at betale en erstatning til virksomheden svarende til dennes tab. Et beløb som kvinden givetvis ikke kan betale.

Der kan derfor argumenteres for, at virksomheden – som et alternativ til et fradrag for tabet ved selve bedrageriet – skal kunne fradrage tabet på kravet (fordringen) mod den tidligere bogholder, når dette på et tidspunkt kan anses for endeligt konstateret, for eksempel efter et forgæves forsøg på tvangsinddrivelse.

Ifølge eksperten fra BDO er det dog langt fra givet, at skattemyndighederne vil godkende et sådant tabsfradrag.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094