23948sdkhjf

Husmalere skaber kunst med Hornsleth

I anledning af Københavns Malerlaugs 400-års jubilæum har Kristians von Hornsleth udviklet et koncept, der blander håndværk og kunst

Billedkunstner Kristian von Hornsleth indtog Kongens Nytorv de to første dage i september for at skabe kunst sammen med ni malerlærlinge og svende. 

- Malerne har været i en ekstrem mesterlære, og vi har brudt barrieren ned mellem malerfaget og billedkunsten. Det har været en fornøjelse at arbejde med dem. Og måske er de blevet mindet om, at de er håndværkere med stolte traditioner, der skal bruges til meget at andet end at male hvide vægge, siger Kristian von Hornsleth i en pressemeddelelse.

Ledelsen i Københavns Malerlaug glæder sig over, at den internationalt kendte billedkunstner og provokatør tog udfordringen op.

- Vi ville gerne give noget tilbage til byen, som har sat rammen for vores virke i 400 år, og som vi har med til at præge i lige så mange år, siger Per Vangekjær, der er oldermand i Københavns Malerlaug.

Malerier skal på tur

Kristian von Hornsleth havde lavet et manifest, som malerlærlinge og svende skulle tage udgangspunkt i, når de hver skabte deres eget store maleri.

Hornsleth var til stede for at guide og udfordre dem. Han fik også tid til male sit eget værk på stedet. Værkerne blev til over to dage og fejret med en fernisering fredag eftermiddag. Nu kan de opleves Kongens Nytorv frem til 16. september. Herefter skal de turnere rundt på udvalgte pladser i byen.

Malerlærling Louise Hansen, en af de ni nyslåede kunstmalere, skulle lige vænne sig til den noget anderledes mesterlære.

- Det har været en rigtig fed oplevelse, men det var lidt svært at slå sig løs i starten. Jeg er jo vant til at male helt dækkende og uden nuancer i farverne. Men det hjalp, da jeg fulgte Kristians råd om at lukke øjnene og slå nogle impulsive streger på lærredet, siger Louise Hansen, der skal til svendeprøve til december.

Kristian Von Hornsleth er tilfreds med sine midlertidige kunstnerlærlinge.

- Når de unge mennesker står i deres ensfarvede arbejdstøj, kan de godt ligne hinanden. Men deres værker viser deres helt forskellige DNA. Det skal de huske at holde fast i.

Hornsleths udfordring af husmalerene er ikke det første, københavnerne oplever til malerlaugets jubilæum. Tidligere på sommeren realiserede lauget idéen om et nyt maleri på gavlen over for Henry Heerups mælkegavl ved Sølvgades Skole. Det nye gavlmaleri er skabt af kunstneren Jeppe Eisner. Heerups 70 år gamle maleri er ved samme lejlighed blevet restaureret og står nu som nyt.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125