23948sdkhjf

Succes for træhus - stoppede brandtest efter 110 minutter for ikke at skade udstyr

Nu er en vigtig forhindring for træbyggeri i etageboliger ryddet af vejen; brandkravene til etagedækket

Med et forsøgsbyggeri i træ og i fem etager i Fredericia skal projektet ”MiniCO2 Etagehus Træ” afprøve, hvordan man kan minimere CO2-aftrykket i byggeriet, når træ bruges som primært materiale.

Nu er en vigtig forhindring for træbyggeri i etageboliger ryddet af vejen; brandkravene til etagedækket.

Et etagedæk med synlige træbjælker og biobaseret isolering, udviklet til forsøgsbyggeriet, bestod den 1. september en omfattende brandtest hos DBI, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut. Det skriver Realdania By & Byg, som har igangsat forsøgsbyggeriet, i en pressemeddelelse.

MiniCO2 Etagehus Træ

Forsøgsbyggeriet MiniCO2 Etagehus Træ skal bidrage med øget viden om, hvordan det er muligt at bygge etagebyggeri til boligformål med mindst muligt CO2-udledning ved brugen af træ som primært materiale. Projektet skal udfordre vores brug af træ som materiale og komme med nye, innovative løsninger på brug af træ i byggeriet og gennem processen belyse udfordringer og potentialer.

Udover MiniCO2 etagehuset i træ, som opføres i Kanalbyen i Fredericia, har Realdania By & Byg igangsat et parallelt forsøgsbyggeri – blot i Tegl. 

Forsøgsbyggerierne skal understøtte Realdanias mål om at fremme et effektivt, sundt og bæredygtigt byggeri.

Kilde: Realdania By & Byg

Etagedækket er et nyudviklet ribbedæk baseret på en tynd CLT-skive, limtræsbjælker og konstruktionstræ, der er lydisoleret med papirisolering. I træbyggeri kan brand være en stor udfordring, og testen var derfor en vigtig milepæl i forsøgsbyggeriet.

- Kravet til brandmodstandsevnen var 60 minutter (REI60), men først efter omkring 90 minutter var ilden brændt helt igennem gipspladerne, hvorefter CLT-konstruktionen blev fuldt eksponeret. Efter 110 minutter blev prøvningen stoppet for at undgå beskadigelse af testudstyr, selvom konstruktionen stadig opfyldte alle testkriterier, fortæller Gustav Wallgren, Resistance to Fire Engineer, DBI, i pressemeddelelsen.

- Vores foreløbige data indikerer, at der stadig var en vis margin med hensyn til konstruktionens bæreevne, tilføjer han.

Næste skridt: Test af akustik 

Testen var samtidig også den første storskalatest i projektet ’Wood:UpHigh’, en stort anlagt brandtest-forsøgsrække, som blandt andet vil skabe et gratis og offentligt tilgængeligt online katalog med dokumenterede løsninger for, hvordan man på en brandsikker måde kan bygge med trækonstruktioner i kombination med biobaseret isolering i etagebyggeri.

Med den succesfulde test er vejen banet for at benytte dækelementer med delvist synlige træbjælker i kombination med biobaseret isolering i etageboligbyggeri.

Wood:UpHigh

DBI og entreprenørvirksomheden Logik & Co har en vision om at muliggøre en større andel af biobaserede materialer i byggeriet uden at gå på kompromis med brandsikkerheden. Wood:UpHigh-projektet skal accelerere det biobaserede byggeri ved at tilvejebringe dokumentation for, at sammensatte biobaserede konstruktioner kan finde bredere og nemmere anvendelse i etagebyggeri. 

Projektet skal blandt andet udføre 10 akkrediterede fuldskala-brandprøvninger, der efterfølgende vil være offentligt tilgængelige. Målet er at løsningerne skal kunne anvendes i alle brandklasser i byggerier op til mindst fire etager - og muligvis højere i brandklasse 3 og 4.

Projektet er støttet af Realdania, Grundejernes Investeringsfond og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen via DBI’s resultatkontrakt.

Kilde: Realdania By & Byg

Realdania By & Byg og projektteamet bag udviklingen af etagedækket, Jaja Architects, ONV Arkitekter, Moe Ingeniører og træentreprenør Blumer Lehmann Group, erklærer sig meget tilfredse med resultatet og ser nu frem til næste fase af projektet, som blandt andet omfatter en akustik-test, som skal eftervise, at opbygning og isolering af etagedækket virker i forhold til de lige så udfordrende krav til trin- og rumlyd, som et etagedæk skal leve op til.

Forsøgsbyggeriet MiniCO2 Etagehus Træ forventes færdigopført i 2023.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095