23948sdkhjf

Voldsom efterspørgsel på arbejdskraft til grøn omstilling – kunne ansætte 10.000 her og nu

Brug for både ingeniører, elektrikere, tømrere, erhvervsdykkere, ufaglærte og mange flere. Uddannelesesystemet følger op på efterspørgslen

Efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft er tårnhøj og det gælder også efterspørgslen efter arbejdskraft, som skal hjælpe virksomhederne gennem den grønne omstilling. Her har energikrisen yderligere øget efterspørgslen. En DI analyse  viser således, at i alt kunne de virksomheder, der nu knokler for at øge den grønne omstilling ansætte 10.000 medarbejdere med det samme.

PÅ DI Topmødet i Royal Arena i København for nylig, sagde adm. direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen, blandet andet, at der kommer til at mangle mange tusind medarbejdere til at gennemføre den grønne omstilling.

- Både for at nå målet om 70 pct. CO2-udledning i 2030, men allerede her og nu, hvor virksomhederne er i fuld gang med at gøre sig fri af Putins gas, fremhævede Lars Sandahl Sørensen.

Virksomhederne i DI’s analyse peger på, at de er i gang med for eksempel omlægning fra gas, øget energieffektivisering og i det hele taget øget grøn omstilling.

- Vi kommer løbende til at se på, hvordan vi kan gøre al vores energi grøn, og hvordan vi energieffektiviserer hele vores samfund. Og det haster. Derfor skal vi bruge både ingeniører, elektrikere, tømrere, erhvervsdykkere, ufaglærte og mange flere, understreger Lars Sandahl Sørensen på DI Topmødet forleden.

Omstillingsparat uddannelsessystem

Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten blev med ”Aftale om ekstraordinært løft af ledige af juni 2020” enige om at nedsætte en tværministeriel arbejdsgruppe, som skulle vurdere behovet for nye tiltag til at styrke opkvalificering og efter- og videreuddannelse som led i at understøtte den grønne omstilling.

Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, siger i forbindelse med offentliggørelsen af arbejdsgruppens rapport (pdf-download), at det er helt afgørende for den grønne omstilling, at vi som samfund er i stand til at omskole og opkvalificere vores arbejdsstyrke.

- Derfor er det vigtigt, at vi fortsat arbejder for, at vores uddannelser understøtter de nye kompetencebehov, som den grønne omstilling fører med sig. Det er allerede et stort fokus i både Uddannelses- og Forskningsministeriet og Børne- og Undervisningsministeriet. Rapporten giver os et solidt grundlag at stå på i det videre arbejde med at sikre relevante efter- og videreuddannelsesmuligheder, så vi kan nå vores ambitiøse grønne mål, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Rapporten viser blandt andet, at det er svært at opgøre grønne jobs og grønne kompetencer i samfundet, blandt an det fordi der ikke er nogen almengyldig definition af grønne kompetencer. Det er derfor ikke muligt at sige noget præcist om fremtidens behov for arbejdskraft til den grønne omstilling.

Rapporten viser også, at Danmark har et omstillingsparat erhvervs- og efter- og videreuddannelsessystem, hvor det er muligt at opfange nye behov for kompetencer, og hvor der sker løbende tilpasninger og udvikling af uddannelserne.

Endelig fremhæves det i rapporten, at efter- og videreuddannelsessystemet er efterspørgselsstyret. Det betyder blandt andet, at arbejdsgivere og arbejdstagere er med til at udvikle de uddannelser, der er brug for til det nuværende og fremtidige jobmarked.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078