23948sdkhjf

400 folkeskoleelever besøgte byggeplads gennem skærmen

Byggebranchen kigger ind i en nær fremtid med stor mangel på faglærte håndværkere. Derfor livestreamede man fra en byggeplads i Køge i et forsøg på at tænde håndværkerdrømmene hos landets folkeskoleelever.

- Man tjener godt som lærling og som fagudlært. Det åbner en masse muligheder, og det er nemt at spare op. Fx har jeg lige købt min egen lejlighed. Men det er nu ikke derfor jeg valgte uddannelsen. Jeg har altid interesseret mig for grøn energi, og jeg har altid godt kunne tænke mig at være med til at være innovativ og lave noget selv.

Ordene er Anna Olsens. Hun er elektrikerlærling i virksomheden Elcon. Hendes ord henvender sig til de mere end 400 elever fra folkeskolens ældste klasser, der sidste onsdag, d. 12. oktober, var inviteret ind på byggepladsen til Sjællands kommende universitetshospital i Køge. 

Selvom hun taler til mange lyttende ører, står Anna Olsen dog ikke direkte overfor en forsamling på flere hundrede folkeskoleelever. Langt de fleste følger med på virtuel afstand fra deres klasseværelser rundt omkring i landet. Anna Olsen er en af de lærlinge, der sammen med svende og UU-vejledere, er inviteret ind i det studie, der i dagens anledning er sat op på byggepladsen. I studiet er også en vært, der leder eleverne gennem interviews, videoklip og quizzer. Håbet er, at der bag skærmene sidder nogle fremtidige håndværkere, der får øjnene op for en byggefaglig uddannelse.

De unge (og deres forældre) skal kende til mulighederne

Det virtuelle besøg er et led i ’Bygherrer skaber lærepladser’. Det er et længerevarende projekt, hvor Bygherreforeningen forsøger at samle kræfterne mellem almene bygherrer, entreprenører og erhvervsskoler. 

Bygherrer skaber lærepladser

Projektet har eksisteret siden 2021. Indsatsen har dog været undervejs længere under navnet ”Byg med unge alliancen”. De i alt 5,6 millioner kr. til at realisere projekter er bevilliget af TrygFonden, Landsbyggefonden og Grundejernes Investeringsfond.

'Bygherrer skaber lærepladser' består af fire overordnede indsatser.

- I samarbejder med bygherrer på landsplan udvikles indsatsen for flere lærlinge på de enkelte bygherrers byggerier

- Sparring med entreprenører om åben og bred rekruttering og fastholdelse af lærlinge

- Facilitering af indsatser, der mobiliserer de unge og synliggør muligheden for en karriere i byggebranchen

- Formidling og implementering af projektets redskaber og metoder til hele byggebranchen

Kilde: Bygherreforeningen

En samlet indsats er nødvendig, hvis det skal lykkes at afbøde de dystre udsigter til manglen på arbejdskraft i byggeriet. Prognoser, der viser, at byggeriet allerede i 2025 vil savne omkring 17.000 faglærte håndværkere.

- Der vil komme massiv mangel på arbejdskraft i byggeriet. Det bekymrer vores medlemmer, de professionelle bygherrer, der indkøber og igangsætter byggeri for mange milliarder kr. om året, udtaler Hanne Ullum, vicedirektør i Bygherreforeningen.

En væsentlig del af Bygherreforeningens indsats går på at hjælpe entreprenører med at leve op til de politisk opstillede mål om at have 14% lærlinge på byggepladserne. Et andet ben handler om at tiltrække fremtidens håndværkere, så der nok lærlinge at sende ud.

- Man kan jo få en fantastisk og velbetalt karriere, og det tror jeg, at det er mange unge, der ikke er klar over. Samtidigt er der mange forældre, der heller ikke har tilstrækkelig viden om de mange muligheder for at videreuddanne sig senere. Og det kan betyde, at de videreformidler gymnasiet som den eneste gode vej videre, siger hun. Hanne Ullum, Vicedirektør i Bygherreforeningen

Hanne Ullum drømmer om, at det virtuelle byggeplads-besøg kan være første skridt på vejen mod en fremtidig pendant til den årlige ’Efterskolernes dag’. Hvor børn og forældre i stedet kan besøge byggepladser rundt omkring i landet. Det er nemlig ikke kun de unge selv men også deres forældre, der skal blive klar over mulighederne i byggebranchen.

- Man kan jo få en fantastisk og velbetalt karriere, og det tror jeg, at det er mange unge, der ikke er klar over. Samtidigt er der mange forældre, der heller ikke har tilstrækkelig viden om de mange muligheder for at videreuddanne sig senere. Og det kan betyde, at de videreformidler gymnasiet som den eneste gode vej videre, siger hun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093