23948sdkhjf

Sandra fra 'Danmarks stærkeste hænder': Jeg vil vise vejen for fremtidens kvindelige håndværkere

Den unge tømrer håber, at hun med sin deltagelse i DR's nye underholdningsprogram kan være med til at nuancere synet på håndværkere og særligt bevise sig på vegne af de få kvinder i faget.

- Jeg er ikke med i programmet for præmierne, men for at modbevise nogle fordomme. Jeg vil gerne vise, at det ikke er dit køn, der definerer din kunnen.

Den 27-årige tømrer Sandra Jørgensen er klar i mælet om sine bevæggrunde for at deltage i ’Danmark stærkeste hænder’. Den 27. oktober kan man se hende stille til start i premiereudsendelsen, hvor 10 håndværkere af forskellige professioner dyster mod hinanden. Hun vil være dét forbillede, hun selv har måtte spejde længe efter.

Der har altid været ekstra øjne på mig som kvinde, og det er blevet bemærket, hvis jeg har lavet fejl Sandra Jørgensen, tømrer

I alle skoleforløb var hun ene kvinde, og hun har kun én gang haft en kvindelig kollega. Dengang hun skulle søge læreplads, løb hun igen og igen hovedet mod en mur. I branchen mødte hun mestre, der ikke mente, hun havde styrken, fordi hun var kvinde. Sandra Jørgensen var vedholdende, og til sidst fik hun chancen. Hun har elsket sit liv som tømrer lige siden, men har altid følt, at hun har skulle bevise sig lidt ekstra.

- Der har altid været ekstra øjne på mig som kvinde, og det er blevet bemærket, hvis jeg har lavet fejl. Og så bliver folk altid overraskede, når jeg kommer ud til dem. Måske især fordi jeg har langt hår og er ret feminin. Den del tager jeg bare som et kompliment.

Sandra Jørgensen ønsker ikke kun at bevise sig som kvinde, men generelt give et mere nuanceret syn på håndværkere. Hvor mange mennesker ser det som sidste karriere-udvej, er det for hende forbundet med prestige. Hun bygger de huse, folk sidder i, og giver dem tag over hovedet. Løser dagligdagsproblemer og realiserer drømme.

Hun håber, at hun kan være med til at vise, at branchen er fyldt med talent og stolthed. Det tror hun lykkes i programmet, hvor de udsættes for fysisk hårde konkurrencer og alle uanset faglighed kommer på udebane. Forhåbentligt sidder der unge mennesker med drømme om et afvekslende arbejdsliv fyldt med kreativ udfoldelse, der kan spejle sig i hende.

Flere kvinder kommer mester til gode

Nina Groes, stifter og leder af Boss Ladies, er begejstret over kvindelige håndværkere i bedste sendetid. Sandra Jørgensen har i flere år inspireret de kommende generationer som en del af Boss Ladies' ambassadørkorps. Nu kommer hun endnu bredere ud.

Læs også: Godt håndværk i primetime: Nyt tv-program kan tænde unge håndværkerdrømme

- Det er fantastisk, at Sandra kan komme buldrende og modbevise de her åndssvage fordomme om, hvad kvinder ikke kan. Jeg er overbevist om, at der vil være mange små pige ude i stuerne, der synes hun er sej og som får sået en drøm, siger hun.

Boss Ladies

- Leder og stifter er Nina Groes. Hun står også bag NGO'en Divérs, der arbejder for større diversitet på arbejdsmarkedet og i civilsamfundet.
- Arbejder for at stimulere piger og unge kvinders interesse for at søge bygge-, anlægs- og installationsbrancherne, de maritime fag og de tekniske fag.
- Består bl.a. af et ambassadørkorps på mere end 300, kvindelige håndværkere. De besøger folkeskoler og erhvervsskoler for at dele deres erfaringer fra bygge- og anlægsbranchen.
- Boss Ladies støttes af blandt andet Byggeriets Uddannelser, DI Byggeri, Dansk El-Forbund, Dansk Metal, KL, Teknologipagten, Danske Malermestre, DI og Malerforbundet.

Boss Ladies

Bygge- og anlægsbranchen består af blot 4 pct. kvinder. I Boss Ladies kan de se, at unge kvinder kun ser det som en karrieremulighed, hvis de har håndværkere i familien. Det skyldes kønsstereotype opfattelser af, hvad en håndværker er, men også at piger ikke foreslås den vej af uddannelsesvejlederne. Også selvom de eksempelvis er glade for matematik og har en kreativ hjerne.

Vi ved, at virksomheder med større diversitet klarer sig bedre. Der er mindre sygefravær og højere trivsel. Nina Groes, stifter og leder af Boss Ladies

Nina Groes mener, at alle fortjener at have den fulde pallet af livsmuligheder, men at det også vil komme branchen til gode. Den går glip af store mængder af talent. Det er altid dumt, men i særlig grad når branchen hungrer efter arbejdskraft. Hun håber, at flere mestre vil se programmet og tænke, ”måske vi skulle prøve at ansætte en kvinde næste gang.”

- Vi ved, at virksomheder med større diversitet klarer sig bedre. Der er mindre sygefravær og højere trivsel. Det er simpelthen bedre at gå på arbejde, når der både er kvinder og mænd. Og så har det målbare positive effekter på opgaveløsning, når det er forskellige perspektiver.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.116