23948sdkhjf

Murermestre: Opgangstiderne er forbi - nu rammes bundlinjen

- Jeg har haft enkelte sager, hvor jeg er kommet med en ny pris, hvilket har fået kunderne til at stikke af. I andre tilfælde ender jeg bare med at stå med en væsentlig mindre indtjening på den anden side, forklarer han.

Sådan opridser Tim Nielsen den nuværende situation, hvor energi- og materialeprisernes himmelfart gør det udfordrende at drive en overskudsforretning som murermester. En lang række vigtige materialer som isoleringsmateriale, gasbeton og mursten er steget relativt meget inden for kort tid. Oveni kommer en væsentlig øget udgift til brændstof. 

Samtidigt vil mine ansatte jo også gerne have mere i løn, fordi alt andet også er blevet dyrere i samfundet. Det har jeg bare lidt svært ved at imødekomme her og nu. Tim Nielsen, murermester

Det udhuler alt sammen indtjeningen på de enkelte opgaver, fortæller han.

- De udregninger, jeg har lavet ifm. tilbud, holder ikke længere stik, fordi materiale- og energipriserne i mellemtiden er steget så meget. Det er en udfordring at få de her prisstigninger dækket i de aftaler, vi allerede har.

I firmaet Murermester Tim Nielsen, med afdelinger i Gentofte og Fakse, der beskæftiger 12 ansatte på tværs af murer-, kloak- og tømrerafdeling, har de også en del faste serviceopgaver. Her har Tim Nielsen også været nødt til at hæve priserne, hvilket har fået enkelte til at frasige sig aftalen, mens de fleste mere eller mindre modvilligt har accepteret. 

Selv de tilfælde, hvor den nye pris er blevet accepteret, er det stadig en prisstigning, han er nødt til at varsle på forhånd, påpeger Tim Nielsen. Det betyder, at selvom prisstigningerne har en mærkbar effekt på firmaets bundlinje her og nu, kan de først modvirkes af højere priser senere hen. I den mellemliggende tid gnaver det af hans overskud.

- Samtidigt vil mine ansatte jo også gerne have mere i løn, fordi alt andet også er blevet dyrere i samfundet. Det har jeg bare lidt svært ved at imødekomme her og nu, siger Tim Nielsen.

Læs også: Teglværkerne holder priserne på mursten nede, så byggeriet ikke går i stå

Han er alligevel ikke decideret bekymret for fremtiden. Han har en bred kundebase og har derfor ikke mærket noget til den historiske forbrugerpessimisme herhjemme endnu. Udgifterne er naturligvis en udfordring, men det har fået ham i gang med at trimme forretningen og opsætte et system, der kan optimere transporten i firmaet.

Muremann: Der er fordele ved at være en lille fisk i krisetider

Henning Dam er murermester i det københavnske firma Muremann, der beskæftiger tre mand. Han betegner også prisstigningerne på visse produkter som ret vilde.

- Der er visse af vores materialer, der er steget med omkring 30 pct. , hvilket må siges at være en hel del. Og enkelte produkter er steget helt enormt med over 100 pct. Svalehaleplader og almindelige støbeplader eksempelvis, fortæller han.

Henning Dam understreger dog, at han det i hans optik slet ikke er alle materialer, hvor det er så mærkbart. Eksempelvis fremhæver han den gængse mørtelpose som noget, der ikke er steget ret markant.

-Jeg er overbevist om, at mange igen vil forsøge at komme ind på området med service og vedligehold, hvor der er faste kunder og arbejde. Der er vi heldigvis lidt på forkant ved allerede at lave en del af. Henning Dam, murermester i Muremann

Derfor er de stigende materialepriser ikke ved at vælte læsset i Muremann. Det er heller ikke noget, der bekymrer Henning Dam specielt. Alligevel peger han dog på, uden at ville nævne specifikke navne, at han har kendskab til store virksomheder, der har trykket på pause på byggeprojekter grundet prisstigningerne. Derfor anerkender han, at den kommende tid formentligt medfører forandringer og fyringer i branchen.

Henning Dam forudser også, at der vil komme rift om en type opgaver, som der ikke har været ret mange, der har gidet de seneste år, hvor der har været rigeligt med opgaver.

Læs også: Murermestrene tjener mindre på svendene - og krisen lurer forude

- Jeg er overbevist om, at mange vil forsøge at komme ind på service og vedligehold, hvor der er faste kunder og arbejde. Der er vi heldigvis lidt på forkant ved allerede at lave en del af.

Derfor er Henning Dam ikke så bekymret på eget firmas vegne, selvom efterspørgslen efter håndværkere vil falde. Hans ro skyldes også, at han ser sit firmas beskedne størrelse som en fordel i den kommende tid.

- Der er helt klare fordele ved at være en lille fisk. Vi har og vil have nemmere ved at omstille forretningen efter de udfordringer, vi møder. Man bliver mere udsat for de her nedgangstider, jo større man bliver.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078