23948sdkhjf

Indtjeningsrekord i branchen – trods mangel på arbejdskraft

Både el- og vvs-installatørerne tjener mere på deres svende end tidligere, men mangler folk, så de kan sælge de timer, der er efterspørgsel på

Det har krævet en medfødt pessimisme, hvis man ikke i el- og vvs-installatørbranchen har siddet og klappet lidt i hænderne de senere år. Hos el-installatørerne steg den gennemsnitlige månedlige indtjening pr. medarbejder fra 67.000 kr. i 2020 til 80.000 kr. i 2021, mens vvs-installatørerne ramte rekordhøje 94.000 kr. i 2021 mod 90.000 kr. året før.

Den grønne omstilling er en rigtig god forretning for branchen med udrulningen af fjernvarme, el-ladestandere, solceller etc. Thomas Frommelt, partner og brancheekspert Deloitte

Læs også om en anderledes negativ fortælling i murerbranchen. 

Tallene kommer fra Deloittes 'Byggeanalysen 2021'. Den er Thomas Frommelt, partner og brancheekspert i revisions- og konsulenthuset Deloitte, ansvarlig for. Han fortæller, at de primære drivkræfter i det danske samfund spiller lige ind på installatørernes banehalvdel i de her år.

- Den grønne omstilling er en rigtig god forretning for branchen med udrulningen af fjernvarme, el-ladestandere, solceller etc.

Moderne bygninger kræver massevis af installatører

Thomas Frommelt fortæller videre, at vi oplever en generel elektrificering af vores samfund. Det er også medvirkende til, at installationsbranchen har nydt godt af det byggeboom, der særligt havde nogle festlige år fra 2018 til 2020.

- Mange af de boliger, vi bygger i dag, er moderne, it-drevne bygninger. Hvor stikkontakterne ikke bare er gammeldags kontakter, men har mange forskellige funktioner indbygget, ligesom mange bygningsfunktioner, såsom centrale klimaanlæg, er it-drevne. 

Grundet det moderne byggeris store behov for el- og vvs-installatører vil branchen ikke kunne se sig fri for at mærke den faldende byggelyst, der er et resultat af de massive renter samt skyhøje energi- og materialepriser. 

Alligevel vil man ikke blive ramt så hårdt som andre håndværksbrancher, mener Thomas Frommelt. Den grønne omstilling og elektrificeringen af samfundet vil fortsat fylde godt i ordrebøgerne.

Stor efterspørgsel på arbejdskraft

Den massive mangel på kompetent arbejdskraft er fortsat installatørbranchens største udfordring. Og den er endnu større end i resten af byggeriets brancher. En del af forklaringen er ifølge Thomas Frommelt, at man skal gennem en længere og mere kompleks uddannelse for at blive el- og vvs-installatør. 

De første folk er måske ikke så svære af fyre, fordi de måske blev ansat af mangel på bedre. Men hvis du  stadig har for få opgaver, begynder man at skulle skære i de gode folk. Thomas Frommelt, partner og brancheekspert

Manglen på arbejdskraft har den helt konkrete økonomiske ulempe, at man ikke har mandskabet til at sælge de timer, der er efterspørgsel på. Et andet problem er, at man kan komme til at gå for langt ift. at holde på den arbejdskraft, man har.

- Nogle firmaer kan føle sig pressede til at sætte lønnen op, hvilket får andre konkurrenter til at følge trop. Og så kører spiralen derudaf. Det sker alt sammen, fordi man forsøger at holde på sine gode medarbejdere, hvilket også er nødvendigt, men det kan også nå til et sted, hvor det bliver en dårlig forretning, forklarer han.

Thomas Frommelt ser det også som en faktor, der potentielt kan svække mestrenes omstillingsparathed i den kommende tid. Man har vænnet sig til at kæmpe med næb og klør for sine kompetente medarbejdere.

- De første folk er måske ikke så svære af fyre, fordi de måske blev ansat af mangel på bedre. Men hvis du  stadig har for få opgaver, begynder man at skulle skære i de gode folk. Kulturbærere, gode projektledere, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093