23948sdkhjf

Kamp om arbejdskraft: Sådan rekrutterer to el-installatører

Der er stor efterspørgsel i installationsbranchen, men ikke hænder nok til at matche den. Det eneste middel er en målrettet og tidlig rekruttering, fortæller to virksomheder.

I Anderup N Tech er manglen på arbejdskraft i el-installationsbranchen meget håndgribelig. Den viser sig i missede kroner og ører, som kunderne ellers står klar til at sætte ind på virksomhedskontoen, fortæller direktør Nick Tornø Søndergaard.

- Vi siger nej til både store og mellemstore opgaver hver eneste dag, fordi vi ikke har mandskab nok.

De der ringer ind, skulle helst have fikset de her ting sidste år, så kunderne er meget ivrige. Men medarbejderproblemet er flaskehalsen hos os. Nick Tornø Søndergard, direktør i Anderup N Tech

Virksomheden beskæftiger 30 medarbejdere, men når man er kommet ombord på den buldrende grønne omstilling gennem arbejdet med solceller, el-ladestandere og varmepumper, er det langt fra nok. Nick Tornø Søndergaard peger på, at det eneste, der for alvor holder virksomheden tilbage i slipstrømmen af den grønne omstilling, er manglen på mandskab.

- De der ringer ind, skulle helst have fikset de her ting sidste år, så kunderne er meget ivrige. Men medarbejderproblemet er flaskehalsen hos os.

Nick Tornø Søndergaard har svært ved at se, at der kommer til at ske store strukturelle forandringer, der vil sikre et bedre flow af el-installatører. 

Han tror, det vil kræve en samlet holdningsændring i samfundet, hvor det anses som mindre prestigefyldt at være håndværker. Dér, hvor virksomhederne selv har en mulighed for at sætte ind, handler om at forhindre, at de nyuddannede "siver ud gennem systemet", ved at skifte branche, vælge at sidde på kontor, osv.

- Vi har hele tiden 6-7 lærlinge hos os, som vi forsøger at forme til gode elektrikere af den type, vi selv kan bruge på den anden side, forklarer han og fortsætter:

- Dernæst handler det om, at vi aktivt modarbejder den her tendens, der har været i branchen, om, at folk shopper rundt. Men det lader til, at særligt de nye generationer prioriterer gode vilkår og spændende opgaver, så det bestræber vi os på at opfylde.

I PH-El har man fundet sin succesformel

Kenneth Ejsenhardt, der er el-installatør og en del af ledelsen hos PH-El, beskriver firmaet som et måske lidt atypisk et af slagsen, fordi de ikke mærker branchens udfordring med arbejdskraft. Det skyldes en meget målrettet rekruttering.

- Vi tager kun lærlinge ind med det formål, at de skal fastansættes. Så oplærer vi dem nemlig til at have særligt de kompetencer, som vi har brug for de har, i forhold til de opgaver, vi påtager os, forklarer Kenneth Ejsenhardt.

Vi har et anciennitetsniveau på 16 år, hvilket ville være en del højere, hvis det ikke var for lærlingene. Kenneth Ejsenhardt, El-installatør hos PH-El

Virksomheden, der har base i København, har udarbejdet et fast program, hvor lærlingene kommer igennem forskellige dele af virksomheden. Det sikrer, at de tillægger sig den brede ramme af nødvendige færdigheder og gennemgår en specifik udvikling. 

I PH-El forsøger man altså at komme den store konkurrence om den kompetente arbejdskraft i installationsbranchen i forkøbet, ved kun i meget unikke tilfælde at ansætte arbejdskraft udefra. Grundet at virksomheden i stedet investerer så målrettet i at forme sin egen arbejdskraft, er de også ekstra opsatte på at fastholde deres medarbejdere ved at investere kraftigt i HR, trivsel og arbejdspladsen generelt.

- Heldigvis har folk i den grad lyst til at blive hængende. Vi har et anciennitets-niveau på 16 år, hvilket ville være en del højere, hvis det ikke var for lærlingene. Vi har mange elektrikere ansat, der har været her 25+ år, fortæller han.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094