23948sdkhjf

Konkursbølge åbner muligheder – men pas på hvis du overtager et krakket firma, mester!

Det kan være fornuftigt for veldrevne virksomheder at overtager konkursramte virksomheder – men det er ikke helt risikofrit

Konkurserne nærmest vælter ind over især byggebranchen. Antallet af konkurser steg i oktober til det højeste niveau nogensinde og trækker et kedeligt spor af forliste firmaer og knuste drømme. Men den enes død er den andens brød, som det hedder. For netop i en situation, hvor mange må dreje nøglen, kan det være fornuftigt for sunde og veldrevne virksomheder at overtager en virksomhed, der netop er gået konkurs. Men, man skal tænke sig om, for ofte overtager man det sure med det søde – og det kan være en ganske indviklet og risikofyldt proces.

Sådan lyder det fra juristerne i Dansk Håndværk.

- Hvis man i forbindelse med overtagelsen af en konkursramt virksomhed også overtager medarbejdere, så kan man blive fanget af reglerne i virksomhedsoverdragelsesloven. Hvis det sker, vil medarbejderne i den solgte virksomhed være beskyttet af lovens specialreglerne. Det betyder, at de får alle rettigheder med over i den nye virksomhed, herunder også tilgodehavende løn, SH-opsparing, pension o.a. Derfor kan man som overtager pludselig blive mødt af krav om betaling af skyldig løn m.v. som medarbejdernes konkursramte arbejdsgiver skyldte, forklarer Susanne Oldenburg, der er chefjurist i Dansk Håndværk.

Hvis man eksempelvis også overtager en eller flere af medarbejderne fra det kuldsejlede firma, følger der forpligtigelser med chefjurist Susanne Oldenburg, Dansk Håndværk

- Det der bliver vurderet, når det skal afgøres om der er sket virksomhedsoverdragelse, er blandt andet om der er gået meget kort tid inden medarbejderne begynder i det nye selskab, om man overtager eller færdiggør arbejdsopgaver og om man overtager lokaler, biler, arbejdstøj, værktøj m.v., så der bliver mange lighedspunkter mellem de to virksomheder, siger Susanne Oldenburg og tilføjer, at det kan være en rigtigt god ide at redde en kollegas virksomhed med en overtagelse i et nyt selskab.

- Men, hvis man eksempelvis også overtager en eller flere af medarbejderne fra det kuldsejlede firma, følger der forpligtigelser med, understreger Susanne Oldenburg.

Overtager også medarbejderes tilgodehavende

Som et andet eksempel nævner hun betaling af de feriepenge, som de ansatte har til gode. I den situation får medarbejdere nemlig ikke alene rettigheder som anciennitet, løn og pension med sig til det nye selskab. De får også ret til deres feriepenge.

- Vi har tidligere set det, når for eksempel en kollega overtage nabovirksomheden, der netop er gået konkurs. Så kan det være fristende at starte hurtigt i et selskab med stort set samme navn og ansatte, for at signalere til kunder og lokalsamfundet, at ånden i virksomheden er reddet. Men, i det tilfælde vil blandt andre Lønmodtagernes Garantifond mene, at man med købet også overtager de tilgodehavender, som medarbejdere havde i det konkursramte selskab, fremhæver Susanne Oldenburg.

Dansk Håndværk understreger, at reglerne naturligvis også gælder, hvis det er den oprindelige ejer, der selv genstarter efter en konkurs.

- Loven skal forhindre at man spekulerer i en konkurs, og det er rimeligt nok - men vi ser ofte, at de nye ejere bliver overrasket over reglerne. I den situation må vi forklare, at man godt kan starte hurtigt efter en konkurs - men at man så må regne med at tage det sure med det søde, understreger chefjurist i Dansk Håndværk, Susanne Oldenburg.

Den værste måned nogensinde

I oktober 2022 måtte i alt 155 byggevirksomheder dreje nøglen. Det viser tal, som analysefirmaet eStatistik har bearbejdet for SMVdanmark.

Antallet af byggekonkurser er steget støt i løbet af 2022 og ligger nu omtrent dobbelt så højt som i starten af året. I oktober kostede konkurser i branchen således 532 medarbejdere jobbet, hvilket er det højeste niveau i år og flere end dobbelt så mange som i samme måned sidste år.

- Det er den værste konkursmåned, der nogensinde er registreret. Oktober har dermed overgået de værste måneder under finanskrisen, hvad angår konkurser i byggeriet, siger Kent Nielsen, direktør i estatistik.

Byggeriet fylder også godt i den overordnede konkursstatistik. I oktober udgjorde byggevirksomheder således mere end hver fjerde af samtlige 269 konkurser med beskæftigelse ifølge estatistiks tal.

Kilde: eStatistik og SMVdanmark

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078