23948sdkhjf

Arbejdstilsynet har ikke konkret overblik over sager om gammel isolering - men har generelt fokus på støv

Arbejdstilsynet har lige nu særligt fokus på støv blandt andet fra isolering, men har ikke noget statistisk overblik over hvor stort problemet er med den gamle isolering, som skal behandles på særlig vis

PASKRAM, som er Mester Tidendes specialmagasin for tømrer- og snedkermestre (dygtige svende må godt læse med) skrev i foråret om de problemer, der er med at skelne mellem mineraluldsisolering fra før 1997 og efter 1997. Den nye skæringsdato er sat fordi man har fundet ud af, at den gamle isolering – altså den fra før 1997, er væsentligt farligere end den nye isolering fra efter 1997.

PASKRAM har fulgt op på problematikken for blandt andet at få klarhed over problemets omfang og hvad Arbejdstilsynet gør for at håndhæve reglerne i den nye mineraluldsbekendtgørelse:

Kell Guldager Petersen, chefkonsulent i Arbejdstilsynet (AT) siger PASKRAM:

- Vi ser overordnet på mineraluld som på andre produkter, som indeholder kemikalier og andet. Vi har i øjeblikket et særligt fokusområde, der hedder støv på byggepladsen. Skismaet med henholdsvis ny og gammel isolering kommer ind under vores fokus på støv, siger han.

Mange sager om støv

Han kan ikke sige, hvor mange henvendelser eller sager, der vedrører isoleringsmaterialer.

- Disse sager, henvendelser eller andre problemer, der vedrører ny eller gammel isolering kan ikke slås op vores system, da de ville kunne findes under flere forskellige typer af arbejdsmiljøproblemer, og AT’s system er ikke indrettet efter produkter, siger han.

Men, når det kommer til støv på byggepladserne. Er der mange sager.

Læs også: Mineraluld fra før eller efter 1997 - kan man se forskel?

- Støv er et generelt problem på byggepladserne, og det finder vi rigtig mange steder, hvor vi kommer ud, fortæller han.

Kan være svært at skelne

Han erkender, at det kan være svært at skelne mellem ny og gammel isolering i henhold til skillelinjen i 1997. Men han mener også at det er nogle generelle ting, man kan forholde sig til, når man som håndværker kommer ud til en byggeopgave for eksempel en renovering eller en nedrivning:

Om problematikken siger han generelt:

- Når det handler om mineraluld for eksempel på et spidsloft i et hus opført før 1997, så kan man som udgangspunkt godt gå ud fra, at der er tale om gammel mineraluld – altså mineraluld fra før 1997. Der kan selvfølgelig være undtagelser, hvor taget er renoveret, men i sådanne tilfælde ville man nok vide det, siger han.

Værnemidler og udluftning

- Når gammel mineraluld skal fjernes, er budskabet til håndværksvirksomhederne, at de beskæftigede skal bruge værnemidler og at isoleringen lægges i tætsluttende emballage. Herudover er det vigtigt at gøre arbejdsområdet grundigt rent eksempelvis med en egnet støvsuger støvklasse H samt sikre grundig udluftning.

Læs også: Sådan er de nye regler for håndtering af mineraluld

- Det er rigtigt vigtigt at lufte ud, så luften udskiftes og svævestøvet fjernes, siger han.

Han understreger at den særlige indsats med fokus på støv på byggepladserne også gælder forholdene omkring isoleringen, og at det er vigtigt at være opmærksom på at bruge de rigtige værnemidler.

Arbejdsmiljøtræf

I DI Byggeri kender man udmærket til problemet omkring støv på byggepladserne. Her har man fokus på støv ligesom man har med andre farlige stoffer, som Asbest, PCB og bly, som alle fortsat findes i de gamle danske bygninger:

-Vi kører i øjeblikket nogle regionale møder rundt på landets erhvervsskoler, kaldet Arbejdsmiljøtræf 22, siger arbejdsmiljøchef i DI Byggeri, Mette Møller Nielsen til PASKRAM.

- Møderne sætter fokus på de problemer, man møder derude, og hvordan man skal forholde sig. Det handler om brugen af de rigtige værnemidler, og vi har efterfølgende udstillinger til møderne, hvor man kan se, hvad der bruges og hvordan det bruges, siger hun.

Møderne har hidtil været afholdt på erhvervsskolerne i Aabenraa og Horsens, og fokus på møderne er netop støv og tunge løft.

Det muliges kunst

Når det kommer til at skelne mellem farlig isolering og ufarlig isolering, så er der, som Kell Guldager Pedersen fra Arbejdstilsynet siger, nogle faktorer, man kan kigge på. Da vi først skrev om problematikken i marts måned, sagde Mette møller Nielsen fra DI Byggeri:

- Reglerne er jo et udtryk for det muliges kunst. Vores erklærede formål er i virkeligheden at sikre, at håndværkerne ikke løber en risiko i håndteringen af den gamle mineraluld. Grænsen kan måske virke lidt kunstig, men det er det bedste, der kunne lade sig gøre fra et arbejdsmiljømæssigt synspunkt, siger Mette Møller Nielsen og tilføjer, at man har forsøgt at gøre det så lempeligt som muligt.

- Men jeg ved skam godt, at det ikke altid er ligetil, sagde hun dengang.

Artiklen er en del af temaet PASKRAM .

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109