23948sdkhjf

Virksomheder slår sig sammen om at vække fremtidens håndværkere

Udsigterne til en fremtid med manglende arbejdskraft har fået tre nabovirksomheder i Herning til at gå sammen for at nytænke relationen til kommunens unge

Det midtjyske firma Anton Christensen A/S., der begår sig som entreprenør, autoriseret kloakmester & vognmand, ville gerne åbne dørene for Herning Kommunes skoleklasser. At en hel folkeskoleklasse skulle lægge vejen forbi, virkede bare som en uholdbar løsning.

- Der vil være små grupperinger, snak og en masse, der ville stå ugidelige nede bagerst. Det ville kun blive forstærket af, at vi ikke ville kunne give alle opmærksomhed eller opgaver, hvor de kunne bruge deres hænder, forklarer Nanna Høgild, salgs- og marketingsansvarlig i Anton Christensen.

Nanna Høgild ringede derfor til Lone Thomassen, der som erhvervsplaymaker i Herning Kommune agerer bindeled mellem virksomhederne og kommunens folkeskoler. Hun foreslog, at Anton Christensen slog sig sammen med andre mindre virksomheder.

Vi har lavet et åbent setup til dem med et toilet, en bruseniche og et afløb hen til en brønd, hvor de kan se, hvad der sker under klinkerne hjemme hos dem selv Nanna Høgild, salgs- og marketingsansvarlig hos Anton Christensen A/S

Så Nanna Høgild tog affære og kontaktede nabovirksomhederne Brunsgaard stilladsudlejning og entreprenøren Gustav H. Christensen. Med hjælp fra Lone Thomassen udviklede de et koncept, hvor skoleklasserne fordeles ud på tre hold. 

To gange skifter holdene, så alle elever kommer forbi tilværelsen som maskinfører, stilladsmontør og anlægsstruktør. De små hold giver ifølge Nanna Høgild unik mulighed for at involvere børnene. Efter en kort indledende snak om Anton Christensen A/S og kloakmester-erhvervet, tages de med ud på byggepladsen.

- Vi har lavet et åbent setup til dem med et toilet, en bruseniche og et afløb hen til en brønd, hvor de kan se, hvad der sker under klinkerne hjemme hos dem selv. Så kan de få lov til at bruge deres hænder til at samle rør, sørge for den rigtige hældning og hælde vand igennem, siger hun og fortsætter:

- Børnene er vildt engagerede, der er ingen der står med hænderne i lommen.

Tager ansvar for bekymrende fremtidsudsigter

Nanna Høgild fortæller, at hun har fået samme fortællinger fra Gustav H. Christensen og Brunsgaard A/S. Responsen fra skoleklasserne bekræfter deres fornemmelse. Fra en lærer fik de beskeden: ”Vi har lige evalueret med eleverne, der alle har haft en super dag. Det er meget sjældent, at de alle sammen har haft det”.

De tre virksomheder har dog  ikke har udviklet dette nye tiltag for deres blå øjnes skyld. Selvom de naturligvis også gerne vil give skoleklasserne en god dag, understreger hun. 

- Det koster jo også bare penge at tage en dag ud af produktionen og kører maskinerne hjem. 

Det er vores oplevelse, at der ikke bliver gjort nok oppefra, så derfor må vi som branche tage et ansvar. Jeg vil i hvert fald ikke bare lade det stå til, så nu prøver vi at gøre noget ekstra, Nanna Høgild, salgs og marketingsansvarlig

Det er en reaktion på en bekymring for fremtiden. Nanna Høgild fortæller, hvordan de i Anton Christensen A/S oplever en mangel på medarbejdere og at der er flere pensionsmodne blandt de eksisterende. 

Når de søger, får de ikke ret mange ansøgere, og særligt ikke folk med struktør- eller rørlæggeruddannelser.  Da deres elev blev færdigudlært i 2019, gik der 3 år før det lykkedes dem at få en ny. Når hun kigger ud i resten af håndværksbranchen, ser hun, at deres udfordringer ikke er unikke.

- Det er vores oplevelse, at der ikke bliver gjort nok oppefra, så derfor må vi som branche tage et ansvar. Jeg vil i hvert fald ikke bare lade det stå til, så nu prøver vi at gøre noget ekstra, siger Nanna Høgild.

Herning Kommune: Besøg kan afmystificere de alternative uddannelsesvalg

Lone Thomassen, erhvervsplaymaker i Herning Kommune, bekræfter, at responsen indtil videre har været rigtig positiv.

- Det geniale er jo netop, at eleverne bliver brudt ned i mindre grupper, så eleverne kan komme tættere på virksomheders fagligheder. Virksomhederne skal vise det de er gode til frem og herigennem sælge faget, mens lærerne efterfølgende får tilsendt alt det faktuelle om uddannelserne.

Det handler jo ikke kun om håndværkerfagene, men helt generelt at vi frisat det her uddannelsesvalg, der er præget af et vist uddannelsessnobberi. Man skal i hvert fald åbne for en nysgerrighed for, at der findes mange uddannelsesmuligheder derude. Lone Thomassen, erhvervsplaymaker i Herning Kommune

Ifølge Lone Thomassen er det en stigende tendens, at virksomhederne som Anton Christensen selv opsøger hende og kommunen. Tidligere indbefattede hendes arbejde en hel del mere opsøgende arbejde. Hun har siddet i stillingen som erhvervsplaymaker i halvandet år med opgaven at bygge bro mellem virksomhederne og folke- og ungdomsuddannelser i den stolte erhvervskommune. 

Det begejstrer hende, at virksomheder som Anton Christensen, der udøver fag der ofte ikke er i hverken de unges eller lærernes bevidsthed, selv aktivt forsøger at gøre opmærksom på sig selv.

- Ved at komme ud på en byggeplads, prøve at styre en rendegraver eller opstille et stillads, får man afmystificeret nogle de her valg, siger hun og fortsætter:

-Det handler jo ikke kun om håndværkerfagene, men helt generelt at vi har frisat det her uddannelsesvalg, der er præget af et vist uddannelsessnobberi. Vi skal i hvert fald åbne for en nysgerrighed for, at der findes mange uddannelsesmuligheder derude.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079