23948sdkhjf

Gry viste sit unikke murertalent frem ved WorldSkills

Det 19-årige murertalent og dobbelte vinder af DM i Skills, Gry Astrup Hansen, opnåede en 6. plads ved WorldSkills. Hun er selv en smule skuffet over resultatet, men glæder sig over oplevelsen og muligheden for at eksponere murerfaget

Gry Astrup Hansen lyder overraskende frisk i telefonen, da Mester Tidende fanger hende tidligt formiddag. Trods hun først sent samme nat vendt hjem til Vestjylland efter at have tilbragt en uge i Salzburg i Østrig fyldt med intenst murerarbejde til Worldskills. 

Heller ikke tanken om, at hverdagen allerede den efterfølgende morgen står før døren, og hun igen skal tidligt op og i murertøjet, lader til at slå hende ud. Hendes stemme lyder først lidt træt, da hun skal reflektere over weekendens 6. plads, der i et felt af 19 deltagere ellers udefra set lyder flot.

- Da vi fik afgørelsen, var jeg skuffet, må jeg sige. Særligt da jeg blev klar over at, at jeg kun lå 10 mm. fra en førsteplads.

Til World Skills går 20 pct. af bedømmelsen på det visuelle udtryk. De resterende 80 pct. handler om millimeter-præcision og alt det, som dommerne kan få ud af en nøje inspektion med tommestok og vaterpas. Og her adskilte en sølle centimeter altså Gry Astrup Hansen fra at stryge helt til tops, som hun har gjort det ved DM i Skills i både 2021 og 2022.

Intens forberedelse

Med skuffelsen lagt lidt til side, er hun dog mest af alt begejstret for oplevelsen. Særligt fordi hun egentligt havde affundet sig med, at den ikke ville blive til virkelighed. I 2021 blev hendes deltagelse forhindret af den verdensomspændende coronapandemi. 

Fakta om WorldSkills 2022

WorldSkills blev afviklet for første gang i 1950, og WorldSkills 2022 er en ”special edition”, efter aflysning i Shanghai, med konkurrencer rundt om i hele verden – herunder WorldSkills Carpainting på College 360 i Silkeborg. På verdensplan deltager over 1.000 unge mennesker fra mere end 58 forskellige regioner og lande, og der konkurreres inden for 61 forskellige fag i 15 forskellige lande. Danmark stiller med unge konkurrencedeltagere i otte konkurrencer og dommere i ni konkurrencer.

I år så det længe ud som om, at årets VM ville lide samme skæbne, efter den oprindelige værtsby, Shanghai, trak sig, men til slut endte det med en alternativ udgave af Worldskills afholdt i en række af værtsbyer. Heriblandt Salzburg i Østrig, der bød ind på murerkategorien.

- Det har været en lang rejse for at nå hertil, så det har været en sindssygt stort. Selvom jeg jo havde sat næsen op efter en tur til Shanghai, så har det bare været en kæmpe og fed oplevelse af deltage i et virkeligt professionelt og stort anlagt arrangement, fortæller Gry Astrup Hansen.

Al nervøsitet og spænding op til har hun omdannet til intens forberedelse. Derfor er hun heller ikke i tvivl om, at hun ikke kun er kommet ud på den anden side en oplevelse rigere, men også som en dygtigere murer. Ugerne op til har hun dedikeret 45 timer ugentligt til en selverklæret træningslejr, hvor hun med opbakning fra skole, familie og sin mester Glenn Østergaard pudsede evnerne af og forberedte sig. Uden helt af vide, hvad hun kunne forvente.

- Til VM kan man ikke forberede sig til den specifikke opgave som til DM, da man først får den stillet, når man ankommer. Derfor har jeg forsøgt at træne til det uventede ved at gennemgå samtlige EM- og VM-opgaver tilbage til 1997, siger hun et lille grin.

Vil være en af de unge rollemodeller, murerfaget behøver

Efter den intense gennemgang af 25 års VM- og EM-murerhistorie er hun godt forberedt på, hvad end hendes fremtid i murerfaget kommer til at byde på. Særligt fordi det blot bygger ovenpå kundskaben fra to DM i Skills samt undervisningen på erhvervsskolen Herningsholm og den nuværende lærlingetilværelse hos Murerfirmaet Glenn Østergaard.

Til marts bliver hun færdigudlært og træder ind i familievirksomheden Astrup Hansen Aps. som 4. murergeneration. Selvom hun aldrig har følt det som et pres at følge i familiens fodspor, er hun ikke i tvivl om, at det udelukkende skyldes eksponeringen fra hendes egen far, at hun selv er endt i faget. Derfor handler hendes deltagelse i Skills-universet også om at inspirere fremtidens håndværkere.

- I min folkeskole husker jeg, at vi kun var forbi det nærliggende gymnasium, så jeg ved ikke, hvorfra jeg skulle have fået idéen, hvis ikke min egen far var murer, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, der mangler unge mennesker, der står frem og fortæller om deres oplevelser i faget. Det er bare nemmere at spejle sig i, når man selv er ung. Derfor vil jeg da gerne være med til at råbe op om, hvor fed en faglighed, et miljø og et sammenhold, man ikke finder på et kontor, som man kan få som håndværker, siger hun.

Gry Astrup Hansen er også bevidst om, at hun særligt som kvinde i en mandsdomineret verden, kan være med til at inspirere til en større mangfoldighed i en branche, der ikke kun er aldrende, men også kan være lidt konservativ til tider. 

Men om hun fortsætter som rollemodel gennem Skills-universet, har hun endnu ikke besluttet. For hun ved, hvor meget forberedelse, det kræver. Særligt, hvis man som hende, ikke gør noget halvt, når det kommer til murerfaget. Hun læner sig dog op ad en sidste deltagelse ved DM i Skills til foråret, fordi den indledende skuffelse alligevel ikke helt har forladt kroppen.

- Hvis jeg kan lykkes med at vinde igen, så venter der et EM i Gdansk. Det vil jeg gerne have med. Jeg har hele tiden drømt om at slutte mit Skills-eventyr på toppen, og det er en 6. plads altså bare ikke.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078