23948sdkhjf

Fra kontingent i en cigarkasse til 67.000 tilskuere og et velkendt brand: Organisationer hylder Skills

SkillsDenmark, der står bag DM i Skills, fylder 25 år, og har udviklet sig fra at være en forening for opkrævning af kontingenter fra VM-deltagere, til en organisation, der gør en forskel for et højere formål.

Der er sket meget, siden Jesper Juul Sørensen, der var uddannelseschef hos Byggeriets Arbejdsgivere, i 1997 tog en idé med hjem fra en studietur i Schweiz.

Han besøgte World Skills og blev fascineret af det fokus på det ypperste inden for håndværksfagene. Idéen han tog med sig hjem handlede om at samle de dygtigste danske håndværkerlærlinge og lade dem dyste i internationale konkurrencer.

For at blive medlem af World Skills, skulle man som forening indbetale 150.000 kroner til World Skills. De penge fik de rejst med hjælp fra Dansk Arbejdsgiverforening, Undervisningsministeriet og det daværende LO (Landsorganisationen i Danmark). Pia Hegner blev ansat som sekretær, og sådan startede Skills, som Jesper Juul Sørensen i jubilæumsskriftet beskriver således: "Vi havde jo kun sekretariatet med Pia, og så en cigarkasse med 150.000 kroner til at betale kontingent til VM. Det var, hvad vi var på det tidspunkt". 

I dag dukker der 67.000 besøgende op, når DM i Skills løber af stablen i Høng uden for Kalundborg, og SkillsDenmark høster roser fra mange af de store aktører omkring industrien og uddannelserne.

For under SkillsDenmarks levetid er det i mange analyser og beregninger blevet slået fast, at manglen på faglært arbejdskraft er stigende, og at vi i 2030 vil mangle op mod 99.000 faglærte. 

Flot udstillingsvindue

Derfor haster det med at få de unge til at vælge erhvervsuddannelserne, og selvom det er svært at måle en direkte effekt af DM i Skills, så er det ifølge nogle af de store aktører, ikke svært at få øje på, hvorfor Skills gør et vigtigt stykke arbejde.

- Skills er gået fra at være en enkeltstående konkurrence til at være et veletableret brand, som mange kender til. Set fra vores perspektiv så er Skills en helt central del af vores rekrutteringsindsats og udviklingen af de enkelte fag, og det er det særligt fordi, konkurrencen er en anledning til at vise fagene frem og særligt vise eleverne fra folkeskolen, de rollemodeller som de unge talenter er, siger Signe Tychsen Philip, underdirektør for erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser i Dansk Industri.

- SkillsDenmark løfter en stor indsats ved at skabe begejstring omkring de allerdygtigste elever på erhvervsuddannelserne. DM i Skills er et flot udstillingsvindue for fagene og brancherne. Samtidig er det en unik mulighed for eleverne for at fremvise deres talent og vise omverdenen, hvilke muligheder man har med en erhvervsuddannelse, siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler - og gymnasier, Lederne. 

- Vi har brug for dygtige faglærte, og det er en bunden opgave at sikre flere smede, kokke, SOSU’er etc. Derfor er Skills vigtig. Der sættes opmærksomhed på fagene og ikke mindst den faglige stolthed. Det at lære et håndværk, siger Mie Dalskov Pihl, chef for registeranalyse hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Det er særligt den faglige stolthed, som er vigtig. Det er tydeligt at se og høre, at de unge på erhvervsuddannelserne er stolte over at deltage og går op i det med liv og sjæl. Det er fantastisk at opleve. Og så er det med til at vise, at det kræver et klogt hoved og et par kloge hænder at tage en erhvervsuddannelse. Det er ikke noget, man bare gør. Desværre lever uddannelsessnobberi i bedste velgående, og nogle mener, at en erhvervsuddannelse ikke er så fine som andre uddannelser. Det rydder DM i Skills i den grad af vejen, og det er meget vigtigt, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Formand får tårer i øjnene

Selvom det ikke går så nemt med at få de unge til at vælge håndværksfagene, så er formanden for SkillsDenmark, Søren Heisel optimistisk.

For ifølge en analyse lavet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i april 2022, er der langt til det politisk fastsatte mål om, at 30 procent af de unge på en årgang skal vælge erhvervsuddannelser. Kun 13 ud af landets 98 kommuner opfylder det mål. Derudover viser analysen, at søgningen har holdt sig jævnt på 20 procent af en årgang siden 2015.

Men alligevel er det ikke svært at afkode Søren Heisels begejstring, når han med iver i stemmen fortæller om hans oplevelser til DM, når unge talenter fra over 40 fag dyster om at blive Danmarks - og måske verdens bedste til deres fag.

- Jeg kan selv få tårer i øjnene, når jeg ser et smukt møbel, der er skabt af noget træ, der lå på en palle 21 timer forinden og ser det lys i de unges øjne, når de arbejder under Skills, fortæller Søren Heisel.

Men det går jo dårligt med at få de unge til at vælge erhvervsuddannelserne. Tror du, I gør en forskel?

- Det er jeg overbevist om, at vi gør, siger Søren Heisel. Han uddyber:

- Når jeg oplever at stå med Martin Damm (Kalundborg Kommunes borgmester red.) og tale om DM i Skills, der skulle være i Høng, og jeg kort forinden ikke kunne komme forbi på grund af en traktor med roer, og jeg tænker, at det bliver svært at få folk til at komme og se Skills der. - Og jeg så ser 67.000 besøgende kommer forbi, og vi næsten bliver interviewet til medierne 24/7, så mener jeg, at det er bevis for, at vi gør en forskel. Det er den synlighed, der kan rykke ved noget, siger Søren Heisel.

- Til DM i Skills hører du ikke bare om en uddannelse. Du ser, hører, føler og prøver det selv. Det er hele følelsesregistret man er igennem som besøgende, og det gør en forskel, lyder det.

Til næste år foregår DM i Skills i Fredericia. Selvom man ikke kan måle en direkte effekt af danmarkskonkurrencen, så er det alligevel til at se i tallene, at Skills har en effekt i de områder, hvor det har været afholdt. Det viser analysen også fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Og mens det er dyrt for en kommune at afholde et DM i Skills, så er der også andre muligheder, som Søren Heisel ønsker sig breder sig mere ud fremover. For SkillsDenmark afholder også Skills Stafetten, som er for 8.-klasser, der dyster i praktiske opgaver, der afspejler håndværksfagene. 

- Skills Stafetten burde komme meget længere rundt til grundskolerne i kommunerne. Tænk hvis samtlige 98 kommuner var med, så kom vi meget længere ud til eleverne. Det er ikke sikkert, at alle eleverne vælger erhvervsuddannelserne af den grund, men deres respekt for fagene vil vokse, og det er et langt, sejt træk, men det er sådan, vi gør en forskel, siger han.

Artiklen er en del af temaet DM i Skills.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141