23948sdkhjf

Isoleringsproducent: Giv os nu alt fraskæret tilbage, mester

Rockwool har øget kapaciteten på returordning for brugt og overskydende isoleringsmateriale – men mangler større opbakning fra branchen

Isoleringsproducenten Rockwool har, med returordningen Rockcycle, gennem en årrække gjort det nemmere for kunderne at returnere det brugte eller overskydende stenuldsisolering (i fagsproget fraskær) , så det kan genanvendes direkte i ny stenuld. Virksomheden har nu endda øget kapaciteten og opfordrer derfor branchen til at benytte sig af muligheden for ansvarlig genanvendelse.

Der er store miljømæssige og samfundsmæssige gevinster ved at øge den cirkulære genanvendelse af byggematerialer, og Rockwool arbejder målrettet på at øge mængden af stenuld, der kommer retur til fabrikkerne. Og det gælder altså både fraskær og gammel stenuld fra renoveringer og nedrivninger, skriver Rockwool i en pressemeddelelse.

I løbet af få år forventer Rockwool at kunne tage mere end tre gange så meget retur, som i dag.

Og det er, ifølge Christian Kofod, som er bæredygtighedschef hos Rockwool i Norden, et helt unikt og et vigtigt kvantespring for branchen:

- Vi har i over et årti arbejdet på denne returordning, som sikrer, at alt den stenuld, der kommer retur til vores fabrikker, bliver til nyt isoleringsmateriale i et lukket system. Det betyder, at processen fra indsamling af restmateriale til produktion af ny stenuld reelt er cirkulær, da alt returneret restmateriale bliver brugt direkte til at producere ny stenuld, siger han.

Desværre oplever vi ikke, at branchen endnu til fulde benytter sig af ordningen. I 2021 tog vi 12.000 tons stenuld retur, der blev smeltet om til ny stenuld, men vores kapacitet er markant større end det, vi behandler i dag Christian Kofod, bæredygtighedschef hos Rockwool i Norden

Dog mener han ikke, at aktører i byggebranchen i høj nok grad udnytter potentialet for ansvarlig genanvendelse.

- Rockcycle er vores bidrag til at speede processen op imod en mere cirkulær byggebranche. Desværre oplever vi ikke, at branchen endnu til fulde benytter sig af ordningen. I 2021 tog vi 12.000 tons stenuld retur, der blev smeltet om til ny stenuld, men vores kapacitet er markant større end det, vi behandler i dag. Og i løbet af få år forventer vi, at kunnen tage mere end tre gange så meget retur. Så vores budskab til byggebranchen er: Udnyt nu denne mulighed!, lyder opfordringen fra Christian Kofod.

Kan give konkurrencefordel

Ifølge Christian Kofod kan Rockcycle også være en medvirkende faktor til at give kunderne en konkurrencefordel i kampen om at vinde nye opgaver og udbud.

- I ordningen ligger en tilbagetagelsesgaranti, der dels reducerer mængden af affald sendt til deponi under opførelsen, dels sikrer, at materialet lever op til byggeriets krav om genbrug efter endt levetid ved en fremtidig nedtagning af byggeriet. Dermed kan Rockcycle-ordningen være medvirkende til, at bygherrer opnår DGNB, BREEAM eller LEED-certificering.

Men det handler ikke kun om point:

Byggeriet i Danmark genererer store mængder affald – faktisk står byggebranchen for hele 40 pct. af al affald i Danmark. Affaldet stammer både fra overskydende materialer i arbejdsprocesserne og i form af gammelt materiale, der bliver fjernet under nedrivninger og renoveringer.

- Byggebranchen kommer ikke udenom, at vi har en stor rolle at spille i den cirkulære økonomi. Og Rockcycle er en vigtig brik i Rockwools bidrag hertil, fastslår bæredygtighedschef hos Rockwool i Norden Christian Kofod.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Mangler elever - benhård rekrutteringskamp om de unge i byggecentrene
Køkkenkonkurs: 12 af 13 bundlinjer var i rødt
Aarsleff-ejet anlægsentreprenør taber omsætning, men ledelsen er alligevel tilfreds
Generationsskifte: CC Gulves eneejer udvider ejerkredsen med datter og søn
Ny håndværkerbutik i Brøndby er del af en stor familie
Efter konkurs: Anlægsgartner overtager 42 af 70 ansatte
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.11