23948sdkhjf

Danske forbrugeres pessimisme aftager for tredje måned i træk

Selv om pessimismen blandt danske forbrugere aftager, er forbrugertilliden fortsat meget lav

De danske forbrugere ser stadig mørkt på den nuværende og den fremtidige økonomiske situation, men humøret er for tredje måned i træk steget en lille smule.

Det viser Danmarks Statistiks barometer for forbrugertilliden for januar.

Noget tyder på, at det værste inflationschok har lagt. Det skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

- Der er lettelse at spore hos de danske forbrugere. Det er bestemt positivt. Forbrugertilliden er dog stadig hamrende lav i en historisk sammenligning.

- Forbrugerne er langt mere negativt stemte end under finanskrisen og coronakrisen, så derfor er dagens tal mere lettelse end begejstring, lyder det.

Forbrugertilliden måles ved at spørge til en vurdering af dansk økonomi og forbrugernes egen økonomi nu sammenlignet med for et år siden samt forventningerne til det næste år.

Her kan forbrugerne svare på en skala fra meget positiv til meget negativ. Det omregnes til en talværdi, så de mest positive svar får en værdi på 100, mens de mest negative svar får en værdi på minus 100.

For januar lander forbrugertilliden på minus 26,1.

Erik Bjørsted, der er cheføkonom hos Dansk Metal, hæfter sig dog ved, at selv om tilliden har været historisk lav, så har økonomien klaret sig ganske godt.

- Pessimismen har i det forgangne år været større end under finanskrisen. Men dansk økonomi har på trods af et meget vanskeligt år klaret sig rigtig godt.

- Hjulene er ikke gået i stå, og energikrisen er i 2022 stort set prellet af på arbejdsmarkedet. Her er beskæftigelsen bare fortsat med at stige, skriver han.

Han ser da også gode muligheden for, at dansk økonomi kan ende med at undgå en dyb krise.

- Forbrugerne kommer til at spænde livremmen ind, men flere prognoser spår, at eksporten kan holde hjulene kørende.

- De samme prognoser spår også, at ledigheden ikke kommer meget over 100.000 arbejdsløse. Det svarer til det antal arbejdsløse, som vi havde før coronakrisen, hvor det gik godt i økonomien, lyder det fra Bjørsted.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096