23948sdkhjf

Nyt forskningsprojekt: Det rigtige fodtøj kan reducere faldulykker på arbejdspladsen

Cirka 19 procent af alvorlige arbejdsulykker skyldes vandret bevægelse, fald og snublen. Ny forskning om skos skridsikkerhed skal i samarbejde med skoproducenter gøre det mere sikkert at gå på arbejde

Ifølge Sundhedsstyrelsen er cirka 110.000 personer hvert år ude for en faldulykke og den årlige omkostning for samfundet er estimeret til cirka 3.9 milliarder som konsekvens af tabt produktion.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet skyldes 18,9 procent af alvorlige arbejdsulykker vandret bevægelse, fald og snublen.

selvom der er udført forskning om skridsikkerhed før, så er vores oplevelse, at tidligere forskning for alvor mangler at udmønte sig i konkrete tiltag og lovgivning, der gør en forskel. Lasse Jakobsen, PhD i Mekanisk Teknologi på DTU

Risikoen for fald kan dog reduceres med det rette fodtøj tilpasset arbejdspladsen og underlaget. Af samme grund gennemfører Lasse Jakobsen, PhD i Mekanisk Teknologi på DTU, i øjeblikket et forskningsprojekt i skos skridsikkerhed under titlen ’Optimeret skridsikkerhed i arbejdsfodtøj som tiltag mod fald- og glideulykker’.

Skrid er en af de hyppigste årsager til faldulykker. Og selvom der er udført forskning om skridsikkerhed før, så er vores oplevelse, at tidligere forskning for alvor mangler at udmønte sig i konkrete tiltag og lovgivning, der gør en forskel. Det vil vi gerne ændre på, fortæller Lasse Jakobsen i en pressemeddelelse.

Forskningsprojektet er finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden og forventes afsluttet i løbet af 2023.

Forskningsgruppen har dog allerede nu en række delkonklusioner parat

  • De nuværende ISO-certificeringer giver ikke et præcist billede af friktion og af skos skridsikkerhed. Skoene bør i stedet testes i virkelighedstro simuleringer med varierende sålmønstre og underlag og tage afsæt i biomekaniske bevægelser.
  • Der findes ingen one-fits-all løsning på skridsikre sko. Materialerne og udformning på skoene bør være meget specifikke til omgivelserne og overfladerne, da der er stor forskel på, hvordan materialerne præsterer ved temperaturstigninger, og om underlaget er tørt, vådt eller glat.
  • Skoproducenter kan med fordel øge både hælvinkel samt mellemsålens tykkelse for en øget skridsikkerhed.
  • Den samlede oversigt over de foreløbige testresultater kan findes her.

Kilde: DTU

Forskning med et nyt afsæt

De nuværende ISO-certificeringsstandarder for skos skridsikkerhed er baseret på skoens evne til at stå fast på skrånende, våde og glatte overflader. Men den metode afspejler ifølge Lasse Jakobsen ikke de bevægelser, som skoen reelt udsættes for, når brugeren bevæger sig. 

Skridsikkerhed afhænger af, om der for eksempel er vand, sne eller fedt fra madrester på jorden eller arbejdspladsens gulv Lasse Jakobsen, PhD i Mekanisk Teknologi på DTU

Den nye forskning tager i stedet afsæt i biomekaniske bevægelser for at simulere mere realistiske bevægelser- og gangforhold. Dermed er man i stand til at analysere, hvordan en given sko reagerer på forskellige underlag og under varierende forhold.

Ved at udføre virkelighedsnære forsøg, ønsker vi at bidrage til at revidere og optimere på ISO-standarderne, så de stemmer bedre overens med virkeligheden. Skridsikkerhed afhænger af, om der for eksempel er vand, sne eller fedt fra madrester på jorden eller arbejdspladsens gulv, siger Lasse Jakobsen og uddyber:

Derfor tester vi sko, såler og materialer i forskellige miljøer for på det grundlag at kunne komme med anbefalinger til producenterne samt at vejlede industrivirksomheder, inden de vælger fodtøj.

Arbejdsulykker i byggeriet

Bygge og anlæg er en af de farligste og mest belastede brancher i Danmark. Her er risikoen for alvorlige ulykker og fysisk overbelastning fx ved tunge løft mere end dobbelt så høj som i andre brancher. De hyppigste ulykker relaterer sig til:

  • Fald fra højden
  • Tunge løft og dårlige arbejdsstillinger
  • Ulykker med skærende værktøj
  • Snubleulykker
  • Kemi, støv og asbest
  • Ulykker med byggelementer
  • Ulykker med kørende maskiner
  • Støj
  • Psykisk arbejdsmiljø

Læs Arbejdstilsynets gode råd til at passe på dig selv og dine medarbejdere her.

Kilde: Arbejdstilsynet

Dansk skoproducent vil ændre på forståelsen af skridsikkerhed

Lasse Jakobsen og hans kolleger ønsker at benytte reelle sko fra detailhandlen og ikke blot prototyper. I den forbindelse har danske Sika Footwear A/S, med mere end 100 forskellige arbejds- og sikkerhedssko i handlen, medvirket.

Hos Sika Footwear ønsker vi at opbygge ny og relevant viden, så vi bedst muligt kan rådgive vores kunder om det rette valg i forhold til netop deres arbejdsplads. Kasper Vejergang Jepsen Lundh, Product Development Technician hos Sika Footwear

Deltagelsen i studiet bliver desuden vigtig for udviklingen af nye modeller for den over 150 år gamle herningensiske virksomhed, som også håber, at resultaterne kan bruges til at rykke på nogle af de fordomme, de møder om skridsikkerhed og fodtøj hos danske og udenlandske virksomheder. 

Eksempelvis at skridsikkerhed udelukkende har noget med skoens alder og stand at gøre, lyder det fra Kasper Vejergang Jepsen Lundh, der er Product Development Technician hos Sika Footwear

Man skal vælge den rette sko til arbejdet og i særdeleshed til underlaget. Det der er optimalt i ét miljø, er ikke nødvendigvis optimalt i et andet miljø, fortæller han og tilføjer:

Hos Sika Footwear ønsker vi at opbygge ny og relevant viden, så vi bedst muligt kan rådgive vores kunder om det rette valg i forhold til netop deres arbejdsplads. Lasses forskning er uvurderlig i den henseende, og resultaterne vil få indflydelse på vores udviklingsarbejde fremover.

Arbejdsmiljøpuljen

- I Arbejdsmiljøpuljen kan der søges om tilskud til projekter, der har til formål at forebygge psykisk og fysisk nedslidning og arbejdsulykker samt fremme ansattes sundhed.

- Puljen kan søges af private virksomheder med op til 100 ansatte og offentlige arbejdspladser med op til 50 ansatte.

- Puljen kan dække 80 procent af de afholdte tilskudsberettigede udgifter eksklusiv moms. Der kan dog maksimalt gives tilskud på 500.000 kr. per projekt.

- Arbejdsmiljøpuljen er administreret af Arbejdstilsynet. Tilskuddet kan gives til alt fra arbejdsmiljørådgivning til fysisk træning, leje og afprøvning af tekniske hjælpemidler.

Kilde: Dansk Håndværk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094