23948sdkhjf

Boss Ladies: Her kan du hente unge kvinder til byggeriet, mester!

Ny landsdækkende indsats, Boss Ladies FGU, skal få flere unge kvinder i gang med en erhvervsuddannelse

Op mod 45.000 unge står i dag uden uddannelse og uden tilknytning til arbejdsmarkedet. 42 pct. af dem er kvinder. Nu skal et helt nyt projekt, som er målrettet unge kvinder på FGU-skolerne ændre ved tingene og få flere unge kvinder i gang med en erhvervsuddannelse.  

Det er Boss Ladies, som står bag projektet, som er støttet med 20 mio. kr. af Den A.P. Møllerske Støttefond. I løbet af fire år vil unge kvinder på alle landets i alt 85 FGU-skoler blive en del af et stærkt uddannelses- og arbejdsfællesskab. FGU står for den Forberedende Grunduddannelse, som i 2019 erstattede en række andre forberedende tilbud herunder produktionsskolerne og FGU blev introduceret i 2019 og er en sammenlægning af bl.a. de tidligere produktionsskoler og ordblindeskoler.

Læs også: Alle er enige: Flere unge kvinder skal spejle sig i rollemodeller

- Vi har stærk erfaring med at få unge kvinder ind på mandsdominerede håndværksfag i Boss Ladies. Den nye målgruppe har brug for en håndholdt indsats, og et uddannelsesfællesskab, der ikke er der i dag, siger direktør Nina Groes, der står bag projektet.

Dobbelt hjælp

Indsatsen kommer på et tidspunkt, hvor der er stor efterspørgsel på tiltag, der kan løse udfordringen med unge uden job og uddannelse.

Udfordringen har ikke ændret sig i årtier, hvilket gør det til et af Danmarks store, uløste samfundsproblemer.

De står bag projektet

  • Bag indsatsen Boss Ladies FGU står Divérs. FGU Danmark, Kommunernes Landsforening, Dansk Industri, 3F, Dansk Arbejdsgiverforening, Fagbevægelsens Hovedorganisation, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier og Byggeriets Uddannelser er projektets partnere. Den A.P. Møllerske Støttefond har bevilget 20 mio. kr. til projektet.
  • Indsatsen er landsdækkende og løber frem til januar 2027.
  • FGU står for den Forberedende Grunduddannelse, som i 2019 erstattede en række andre forberedende tilbud herunder produktionsskolerne.
  • Bag Boss Ladies FGU er nonprofitorganisationen Divérs, som er stiftet af Nina Groes.
  • Projektet står på skuldrene af Boss Ladies’ erhvervsskoleindsats, der siden 2018 har støttet unge kvinders vej ind på de mandsdominerede erhvervsuddannelser ved at nedbryde stereotyper og fordomme og skabe et stærkt forandringsfællesskab blandt de unge kvinder. I dag består Boss Ladies-ambassadørkorpset af 335 kvindelige elever, lærlinge og svende fra hele landet.

Se mere på: boss-ladies.dk og foreningendivers.dk   

Kilde: Boss Ladies

I en pressemeddelelse fremhæver Boss Ladies, at konsekvenserne for den enkelte unge er mærkbare. Et liv uden uddannelse er kendetegnet ved en ustabil tilknytning til arbejdsmarkedet og tunge sociale problemer på kanten af samfundet. Danmark har brug for de unge. I dag estimeres det, at der i 2030 vil mangle mindst 99.000 faglærte medarbejdere.

Den A.P. Møllerske Støttefond støtter Boss Ladies FGU, både fordi det hjælper udsatte unge, hvis de har noget meningsfuldt at stå op til, og fordi Danmark har brug for flere faglærte.

Nye rollemodeller

Projektet henvender sig til unge kvinder på FGU-skoler i hele Danmark. I Boss Ladies får kvinderne et stærkt uddannelses- og arbejdsfællesskab, der udspringer af hvem de er, og hvad de kan. Kvinderne får mulighed for at møde rollemodeller i form af inspirerende kvindelige faglærte fra alle brancher, der har succes med deres fag og brænder for at fortælle deres historie. Kvinderne har selv stået samme svære sted og har taget rejsen fra FGU til erhvervsuddannelse og faglærte job.

Første skridt er at sikre, at de unge kvinder ikke står alene i deres uddannelsesvalg og vise dem uddannelsesmuligheder, de ikke anede eksisterede. Motivere dem til at finde deres egen vej og troen på sig selv.

Andet skridt er at styrke FGU-skolernes kønsbevidsthed og forbindelse til det lokale erhvervsliv, så unge kvinder kan få den læreplads eller det job, de drømmer om.

Og tredje skridt er at sikre, at både erhvervsskoler og arbejdspladser tager godt imod de unge, så kvinderne ikke falder fra, før de har fået fat.

Mia genfandt selvsikkerheden

FGU-projektet står på skuldrene af Boss Ladies’ erhvervsskoleindsats, der siden 2018 har støttet unge kvinders vej ind på de mandsdominerede erhvervsuddannelser ved at nedbryde stereotyper og fordomme og skabe et stærkt forandringsfællesskab blandt de unge kvinder. I dag består Boss Ladies-ambassadørkorpset af 335 kvindelige elever, lærlinge og svende fra hele landet.

Til FGU-projektet er der rekrutteret tre nye ambassadører.

Det er blandt andet Mia Mathiesen fra Aalborg. Hun er 21 år og udlært tømrer. Hun har været tømrerlandsholdet og er tidligere FGU-elev.

Mia droppede ud af gymnasiet efter en svær tid. Inden hun startede på tømreruddannelsen, var hun en tur omkring FGU. I dag er hun ved at videreuddanne sig til bygningskonstruktør og er ambassadør for Boss Ladies FGU.

- Jeg følte, at jeg ikke passede ind nogle steder - alle mine nære relationer gik på gymnasiet. Jeg havde så et pres over at være den eneste, der ikke vidste hvad jeg skulle bruge mit liv til. På FGU genfandt jeg min selvsikkerhed. Jeg fandt ud af, at jeg var god nok, som jeg er. Jeg ville bare vise, at jeg ikke var den her dumme pige, som jeg blev stemplet som på gymnasiet, forklarer Mia.

- Jeg har bare lyst til at gå hen på mit gymnasium og smide mit svendebrev og sige: SE! - jeg kunne, hvad jeg ville. Jeg håber at kunne inspirere andre unge, som er i tvivl og måske har brug for at se, at ens vej til uddannelse og job ikke behøver at være snorlige, men at den bumpede vej kan være lige så god, fastslår Mia Mathiesen.

Freja: Piger kan også mandefag

Også Freja Rafaelsen, 18 år, Holbæk, i lære som tagdækker hos Ringsted Tagdækning, er tidligere FGU-elev.

Ligesom alle sine veninder startede Freja på gymnasiet. To gange måtte hun stoppe på gymnasiet, før hun fandt ud af, at det ikke var noget for hende. I 2020 startede Freja på FGU og 16. januar 2023 havde hun første dag på sin nye læreplads som tagdækker. Freja er ambassadør for Boss Ladies FGU.

- Til at starte med tænkte jeg, at det bare var et mandefag og derfor ikke noget for mig. Men da jeg først prøvede det, fandt jeg ud af, at det virkelig var sjovt og det var noget jeg kunne finde ud af. Jeg blev så overrasket over, at dét jeg troede slet ikke var mig, var så fedt!, fortæller Freja.

- Nu vil jeg bare gerne være en god rollemodel for andre og vise, at man altså sagtens kan arbejde som tagdækker og være pige, understreger Freja Rafaelsen.

For Freja's mester, Daniel Stausholm fra virksomheden Ringsted Tagdækning, er det er vigtigt, at få flere kvinder ind på de håndværksmæssige arbejdspladser.

- Også i min egen lille virksomhed. Det er supervigtig for at skabe en bedre kultur og diversitet ude på arbejdspladserne, siger han.

- Det er en myte, at mænd er bedre håndværkere. Der ligger jo nok et tabu og nogle fordomme omkring, at hvis unge kommer fra FGU, så er det nok fordi, de ikke kan noget og ikke kan finde ud af at stå op om morgenen. Men det synes jeg er helt forkert – hvilket sådan én som Freja jo også fuldstændig har modbevist. Jeg synes, det kan være en gevinst, at de har været igennem et forløb, hvor de er blevet præsenteret for nogle forskellige muligheder, som kan hjælpe dem med at blive mere afklarede på, hvad de vil, understreger Daniel Stausholm.

Helene fortalte ikke om det til fester

Den tredje målrettede Boss Ladies FGU-ambassadør er Helene Glundholt fra Hvidovre. Hun er 28 år og i lære som industritekniker. Efter folkeskolen vidste hun ikke, hvad hun ville. Hun prøvede sig frem og startede på produktionsskole.

Dér, hvor jeg kommer fra, blev produktionsskole tit forbundet med ”tabere”. Det var ikke noget, jeg fortalte, hvis jeg var til en fest. Helene Glundholdt, Boss Ladies FGU-ambassadør

- Uddannelsesvejledningen er mangelfuld mange steder, og det var den også for mig. Jeg blev vejledt om 10.000 forskellige gymnasier, som jeg kunne vælge i mellem, men jeg fik ikke så meget andet at vide.

Dér, hvor jeg kommer fra, blev produktionsskole tit forbundet med ”tabere”. Det var ikke noget, jeg fortalte, hvis jeg var til en fest. I starten var det meget forbundet med skam, siger Helene.

- Det, jeg dengang havde brug for, var, at der var nogen, der sagde, at det var helt ok. Jeg håber, at min historie og mine oplevelser kan give FGU-elever lidt mere selvtillid, siger Helene Glundholt, som gik på produktionsskole, før der var noget, det hed FGU.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078