23948sdkhjf

Køkkenkoncerns toplinje vokser på trods

Skønt privatkunderne svigtede, var erhvervssegmentet i fjor med til at sikre, at Skandinaviens tredjestørste køkkenproducent endnu engang kan præsentere et årsregnskab med fremgang på toppen.

Det viser en dugfrisk årsrapport fra TCM Group, der står bag Tvis, Svane Køkkenet og Nettoline.

Mens omsætningen i fjor landede på 1,146 mia. kr. mod foregående års 1,108 mia., svarende til en vækst på 3,4 pct., var der til gengæld tilbagegang på bunden, hvor såvel højere råvarepriser som det forskydningerne i salgsmixet har kostet. Mens EBIT-resultatet er dykket fra 138 til 97 mio. kr., lyder overskuddet før skat på 89,4 mio. kr. mod foregående års 135,7 mio.

– Ændringen i salgsmix med en lavere andel af høj margin B2C-salg opvejet af en højere andel af B2B-projektsalg med lavere margin, havde en negativ indvirkning på bruttomargin og indtjening. Endvidere var bruttomarginen negativt påvirket af væsentligt højere kostpriser på råvarer og komponenter, oplyser adm. direktør Torben Paulin i en kommentar til årsrapporten.

Her beskrives det også, hvordan de stigende indkøbspriser i løbet af året blev sendt videre til kundeleddet i form af flere salgsprisstigninger igennem året.

– Den positive effekt på bruttomarginen fra de gennemførte salgsprisstigninger kom dog med en vis forsinkelse. Fra januar 2023 vil de salgsprisstigninger, der blev gennemført i løbet af året, have fuld effekt, konkluderer Torben Paulin.

Har genforhandlet med banken

At prisstigningerne nu er slået igennem på salgssiden, er dog ikke ensbetydende med, at køkkendirektøren forventer et nemt år forude.

– Udviklingen i 2023 er præget af en høj grad af usikkerhed med hensyn til den makroøkonomiske udvikling og den afledte effekt på efterspørgslen efter køkkener, udtaler Torben Paulin, der peger på, at effekterne fra forgangne års rutschetur i branchen endnu ikke er løjet af.

– Makroøkonomisk modvind i løbet af 2022 med høj inflation blandt andet i forlængelse af krigen i Ukraine, højere energiomkostninger, højere renter m.v. har ført til en afmatning af det danske boligmarked med et markant fald i antal solgte boliger og ordreindgangen på nybyggeri, lyder det.

Derfor er forventningen, at 2023 byder på en generelt lavere aktivitet, og at salget til de private kunder fortsat vil lide under usikkerheden, hvorfor TCM også forventer nedgang på såvel top- som bundlinje. Omsætningen forventes at lande i intervallet 950-1.050 mio. kr., mens det justerede EBIT-resultat forventes i niveauet 70-100 mio.

I regnskabsmeddelelsen oplyser TCM Group desuden, at koncernen ”proaktivt har genforhandlet” sin aftale med banken, så kravene til gearing er lempet. Det betyder, at gælden i dag må være op til fire gange så stor som EBITDA-indtjeningen mod hidtidige tre gange.

TCM Group A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 1.146,1 1.108,3
Resultat af primær drift (EBIT) 96,9 138,4
Resultat før skat 89,4 135,7
Årets resultat 70,5 110,7
Balancestatus 970,2 907,3
Egenkapital 420,6 419,7
Gns. antal ansatte 496 504
Kilde:

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Konkursramt malingkæde genrejst med næste generation ved roret
Krisekorps hjalp anlægsgartner på randen af konkurs
Virksomheder giver tandpleje som alternativ til lønstigninger
Starter nyt byggefirma efter konkurs: Muffbyg-direktør er tavs
Hvem kan gøre Sofie og Søren kunsten efter?
Minus 90,9 mio. kroner: Scandi Byg styrtdykker i nyt regnskab
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.109