23948sdkhjf

Snedkerprisen lurer lige om hjørnet og oldermanden vil se talent, passion og ambition

Københavns Snedkerlaug gør klar til at uddele Snedkerprisen for sjette gang

Selvom Snedkerprisen er en forholdsvis ny pris i et gammelt håndværksfag, så har prisen allerede positioneret sig som en af de vigtige faglige skulderklap i branchen.

Det er sjette gang, at Københavns Snedkerlaug gør klar til at præmiere en dygtig træmand eller -kvinde med uddeling af årets Snedkerpris.

Det sker til juni under årets 3 Days of Design, og ansøgningsrunden er nu åben og der kan ansøges frem til  31. marts på snedkerlauget.dk/snedkerprisen/

Prisen, der er på 150.000 kr., uddeles for innovation og højeste kvalitet i det danske snedkerhåndværk, og doneres af Kirsten og Freddy Johansens Fond. Prisen kan eventuelt opdeles i flere portioner, såfremt Priskomiteen ser nødvendighed herfor.

I Københavns Snedkerlaug melder oldermand og snedkermester Mads Raaschou klar til endnu en prisuddeling:

– Snedkerprisen er efter fem fine uddelinger fuldstændig flyvefærdig, siger han.

– Vores priskomité har været vidt omkring i de fem år, der er gået. Vi har præmieret træbårne totalindretninger, krøllede hjerners kunstneriske leg med træet, fine arkitektløsninger, informeret brug af moderne teknologi og en række individuelle udøvere. Vi er kommet godt rundt i det håndværk, vi repræsenterer, men vi ved, at der er masser af overraskelser, talent og ambition ude i branchen, så også i år er vi spændte på at se ansøgningerne, forklarer Mads Raaschou.

Vil se talent, passion og ambition

Snedkerprisen uddeles som nævnt under 3 Days of Design, hvor Københavns Snedkerlaug står bag udstillingen Carpentry Craft i Moltkes Palæ, der er en del af laugets satsning for at sætte fokus på det værdifulde håndværk.

På Carpentry Craft er det målsætningen at kommer hele vejen rundt om håndværket i dag: Unge talenter hyldes med visning af fine svende- og lærlingestykker, der vises best in class eksempler på det klassiske håndværk, knivskarp restaurering af klassiske møbler, vilde og outrerede kunstneriske udforskninger og inventarsnedkeri i storskala.

– Vi har ikke lagt os fast på et bestemt tema for prisen i år. Vi vil se talent, passion og ambition – og vi vil gerne overraskes. Så uanset om man er en del af et stort, strømlinet projekt eller et individ, der kan og vil noget helt specielt, skal man bare komme til tasterne og sende os en kort introduktion til det, I kan. Så har man chancen for at modtage den store hæder på den udstilling, vi i forvejen tænker på som en hyldest til det gode håndværk, fremhæver oldermand Mads Raaschou.

Både snedkere, arkitekter, ingeniører og bygherrer kan ansøge om Snedkerprisen, og de prisbelønnede projekter skal fortrinsvis ligge i Danmark og være synlige for en stor del af offentligheden.

Tidligere vindere af Snedkerprisen

  • Noma modtog den allerførste Snedkerpris i 2018. Priskomiteen ønskede med prisen at anerkende, hvordan materiale og godt håndværk var blevet en bærende del af oplevelsen for alle besøgende i den nye restaurant på Refshaleøen i København. Det nye Noma er tegnet af Bjarke Ingels Group, indrettet af Studio David Thulstrup, og træ er det gennemgående materiale i bygninger og indretning.
  • Andet år gik prisen til et par visionære udøvere af håndværket; møbelsnedkeriet Egeværk. Indehavere Mette Bentzen og Lasse Kristensen og deres team modtog den store anerkendelse for en innovativ og udforskende tilgang til de danske møbeltraditioner. Egeværk har fundet deres helt egen niche i krydsfeltet mellem håndværk og kunst, hvor de i samarbejde med førende gallerister afsætter unikaværker i træ til internationale kunstsamlere.
  • I 2020 var det ”monumentalarkitektur i træ” - Kongehallen i Sagnlandet Lejre - der blev belønnet med hæderen og de 150.000 kroner. 1000 tons dansk egetræ, historisk byggekunst og bygningens evne til at historieformidle blæste priskomiteen bagover; Kongehallen var det indlysende valg i 2020!
  • I 2021 honorerede Københavns Snedkerlaug en stor holdindsats bag den nænsomme restaurering og ombygning af Retten i Aarhus. Her modtog Rønnow Arkitekter prisen på vegne af bygherre, arkitekterne og håndværkerne bag transformeringen af den nationalromantiske perle, der blandt historieinteresserede århusianere bærer kælenavnet Smykkeskrinet.
  • I 2022 blev Snedkerprisen delt op i tre portioner, da priskomitéen valgte at præmiere tre individuelle udøvere af håndværket, der hver især kom med prisværdige kvaliteter. Den unge, talentfulde Alberte Bisgaard Andersen fra Aalborg imponerede priskomitéen med sin seriøsitet og stilsikkerhed, Søren Risvang fra Nordsjælland for den positive godfather-rolle, han i mange år har spillet i faget – og billedskærer David Svane fra København for sit imponerende træskærerarbejde på en af Børsens nye renæssanceporte.

Kilde: Københavns Snedkerlaug

Artiklen er en del af temaet PASKRAM .

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094