Skurvogne med nøgenkalendere og manglende privatliv: Byggebranchens kvindekamp er først lige begyndt
I dag, onsdag den 8. marts, er det Kvindernes Internationale Kampdag. Dagen markeres over hele landet på tværs af alle brancher og dele af samfundet.
Også i bygge- og anlægsbranchen er der en lang række aktører, som i dagens anledning sætter fokus på ligestilling, arbejdsmiljø og diversitet i branchen.
En af disse er interesseorganisationen Byggeriets Samfundsansvar, der i BLOX i København afholder arrangementet ”Hvordan arbejder vi sammen?” sammen med en række andre organisationer fra byggebranchen.
- Vi retter i år fokus på, hvordan alle aktører i branchen sammen bidrager til det gode samarbejde. Hvordan kan vi fælles skabe den bedst mulige arbejdskultur. Det vil komme hele branchen til gode, men er også vejen til at skabe flere muligheder for kvinder, siger sekretariatschef Christina Schultz.
arbejdspladser med større diversitet bare performer bedre. Der er bedre trivsel, bedre innovation og generelt bare bedre resultater. Christina Schultz, sekretariatschef i Byggeriets Samfundsansvar
Kampen har lang vej
Selvom vi tæller år 2023, er der i den grad stadig en kvindekamp at kæmpe. Og få steder er bjerget lige så stejlt at bestige som i byggebranchen, mener Christina Schultz.
Det kan ses helt sort på hvidt, hvor kvinder på tværs af branchen kun udgør 10 pct. af arbejdsstyrken. Ser man isoleret på håndværksbrancherne er tallet blot 4 pct.
Christina Schultz understreger, at det er ikke kun synd for de kvinder, der kunne have fundet arbejdsglæden i et af disse fag. Det er også hæmmende for en branche, der er hårdt presset på manglende arbejdskraft, at man kun formår at fiske i halvdelen af søen.
- Dernæst så ved man fra mange utallige undersøgelser, at arbejdspladser med større diversitet bare performer bedre. Der er bedre trivsel, bedre innovation og generelt bare bedre resultater.
Gode råd til at få kvinder til at føle sig velkomne i din virksomhed
I transports-industrien har man i de seneste år arbejdet målrettet og med succes mod at få flere kvinder ind i faget. ALT - Transportens Arbejdsgivere nedsatte tidligere i år en arbejdsgruppe, der kom med syv anbefalinger:
- Sæt mål for at få flere kvinder i din virksomhed
- Vis at kvinder er velkomne og skab en god kultur
- Lav en mentorordning i virksomheden
- Tilbyd fleksible arbejdstider
- Sørg for arbejdstøj til begge køn og aflåste omklædningsrum
- Sæt fokus på sundhed, bevægelse og kost på arbejdspladsen
- Inviter lokale skoleklasser på besøg eller tilbyd at besøge skolerne
Kilde: ATL
Indret jer mere inkluderende
Som statistikken viser, er der stadig en lang vej at gå før, at kvinder begynder at udgøre en mere ligevægtig gruppe i byggeriet. Det er ikke udelukkende byggebranchens egen skyld, da der også er en lang række samfundsmæssige fordomme og diskurser i spil. Branchen må dog også kigge indad, mener Christina Schultz.
I Byggeriets Samfundsansvar lavede de for et par år tilbage en kulturanalyse, ”Vejen til større kønsdiversitet i byggebranchen”, hvor kvinder især pegede på aspekter som den hierarkiske opbygning, tonen blandt medarbejderne og indretningen på byggepladsen.
Sidstnævnte henviser især til problemer med at finde privat omklædning eller ordentlige toiletforhold.
- Som virksomheden skal man have tænkt over, hvorvidt man giver sine kvindelige ansatte grund til at føle sig tilpas og velkomne. Har man arbejdstøj, der passer de kvindelige ansatte, og er ens skurvogn indrettet, så de kan klæde om i fred, siger hun og fortsætter:
- I mange skurvogne er der også stadig ting som nøgenkalendere hængende, hvilket det ikke er ret mange kvinder, der synes er rart, og det gælder faktisk også for en del unge mænd.
Flere kvinder råber op
Ifølge Christina Schultz kan der være forskellige måder at begå sig i en byggebranche, der er designet til mænd. Nogle kvinder slår sig på det og forlader branchen, andre knokler dobbelt så hårdt for at være dygtigere end mændene, mens man også kan forsøge at blive ”one of the boys” og tale mændenes sprog.
Når der kommer nye øjne, der italesætter disse problematikker, skal man være åben overfor dialogen og muligheden for at indrette sig anderledes Christina Schultz, sekretariatschef i Byggeriets Samfundsansvar
Og så er der også dem, der råber op. Christina Schultz peger på Mette Schak Dahlmann, også kendt som Mette Murer. Hun fandt sig ikke i, at det ikke var muligt at få private badefaciliteter på de byggepladser, hvor hun arbejdede.
I stedet endte hun selv med at designe en ny type skurvogn, som hun parkerede foran Christiansborg for også at få ændret loven, så man fremover skal have en dør til badet i skurvognene.
Jeg har tidligere hørt det sagt i sjov, at ’vi har ikke ligestillingsproblemer, for vi har slet ingen kvinder’. Christina Schultz, sekretariatschef i Byggeriets Samfundsansvar
Christina Schultz hæfter sig ved de mange seje kvinder, der råber op og kræver at branchen rykker sig. Det er også hendes oplevelse, at der kommer flere til. Og hun tror, at flere vil få modet, som der gradvist bliver flere at kunne spejle sig i.
Men det er vigtigt, ledelserne går forrest og støtter kvinderne, så de ikke står alene i kampen.
- Når der kommer nye øjne, der italesætter disse problematikker, skal man være åben overfor dialogen og muligheden for at indrette sig anderledes, siger hun og fortsætter:
- Jeg har tidligere hørt det sagt i sjov, at ’vi har ikke ligestillingsproblemer, for vi har slet ingen kvinder’. Så kvinder har typisk ikke fyldt meget, men det skal vi jo alle sammen forsøge at ændre.
Byggeriets Samfundsansvar tilbyder gratis oplæg til virksomheder i branchen, om hvordan de kan arbejde med at styrke diversiteten i branchen. Kontakt info@fbsa.dk.