23948sdkhjf

Anlægsgartnere får 3.300 kr. mere om måneden i 2025

OK23: To nye aftaler er landet på anlægsgartnerområdet efter "en sej kamp"

Det kunne ligeså godt være endt anderledes. 

Men natten til onsdag blev der indgået forlig om nye overenskomster for næsten 4.000 anlægsgartnere, greenkeepere og servicemedarbejdere inden for indendørsbeplantning. Det skriver Fagbladet 3F

Der er tale om en toårig overenskomst, som fagforbundet 3F og arbejdsgiverne i Danske Anlægsgartnere er blevet enige om. 

Forhandlingerne var ifølge Flemming Grønsund, topforhandler og forhandlingssekretær i 3F Den Grønne Gruppe, "en sej kamp". 

- Det var meget tæt på, at de var endt uden et forlig, og at parterne skulle have forhandlet videre under forligsmanden. Men vi fik lukket aftalen i nat, og jeg er tilfreds med overenskomsten, siger han til Fagbladet 3F. 

Aftalen giver en lønløft på mindst 3.300 kr. om måneden i løbet af de næste to år eller svarende til cirka 20 kr. i timen, når værdien af forbedringer i medarbejdernes pension og indbetalingen til deres fritvalgskonto indregnes. 

Derudover er der aftalt fuld løn under sygdom i op til fire uger, hvilket er en forbedring på tre uger, og at tillidsrepræsentanter får bedre indflydelse på de enkelte arbejdspladser.

Ikke eneste aftale

Natten til tirsdag indgik 3F Den Grønne Gruppe også et forlig med Dansk Erhverv Arbejdsgivere om ny overenskomst. Den gælder for gartnere ansat i almene boligselskaber og indeholder en lønstigning på seks kr. pr. time fra 1. marts 2023 samt yderligere 5,75 kr. pr. 1. marts 2024.

Derudover stiger ordningen om fritvalg fra 6 til 9 pct., og indbetaling til pension ændres, så arbejdsgiverne betaler 1 pct. mere, og medarbejderne tilsvarende mindre af lønnen.

Dertil kommer blandt andet et regelsæt, som skal modvirke og sikre en hurtig behandling i sager om sexchikane og vold, bedre mulighed for lokalaftaler samt større indflydelse, når det gælder arbejdstøj. 

Den nye overenskomstaftale for gartnere i boligselskaber slår desuden fast, at faglærte gartnere som hovedregel skal omfattes af 3F’s gartneroverenskomst.

Hvis det bliver til ja til de nye overenskomster, vil de træde i kraft fra 1. marts 2023 og løbe frem til 1. marts 2025.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Bravida køber op i Trekantområdet
Dansk arbejdstøjsproducent træder ind i Formel 1
Entreprenør med 80 ansatte konkurs
Tvilum lukker fabrik
Lærlinge kommer til skade i hobetal: Broen mellem uddannelse og læreplads er for svag
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Licitationen
Nordiske Medier DK

Send til en kollega

0.094