23948sdkhjf

Konference - Aalborg: De store projekter

Undervisningsregion
Danmark > Nordjylland > Aalborg Kommune
Periode(r)
15. januar 2019

15. januar 2019

Aalborg har vokseværk og indbyggertallet i byen forventes at stige med 9,7 procent til godt 232.000 frem mod 2029. Det skal ses i sammenhæng med en stigning i landsgennemsnittet på blot 5,8 procent. For at imødekomme det stigende behov for boliger, der kommer fra en befolkningstilvækst på 2.000-3.000 indbyggere om året, er store byudviklingsprojekter gået i gang. Blandt dem er de tidligere havneområder, Sofiendal Enge, Godsbanearealet og Aalborg Øst, hvor store private og almene boliginvesteringer finder sted. I centrum er flere af byens tidligere industriarealer de seneste år forvandlet til boligområder. Der vil blive behov for op mod 20.000 nye boliger i tidsrummet. For flere planlagte områder er rummeligheden godt 8.000 boliger, først og fremmest igennem omdannelse af eksisterende byområder, f.eks. Eternitten, Godsbanearealet og Østre Havn.

Det stigende antal borgere kan ses i huspriserne. I Region Nordjylland, hvor de fleste ejerlejligheder ligger i Aalborg, var de reale ejerlejlighedspriser 12 procent højere i 1. kvartal 2018, end da de sidst toppede før finanskrisen i 2006. Det er især ejerlejligheder, der er efterspørgsel på, og ejerlejlighedspriserne ligger højere end priserne på villaer og rækkehuse.

Aalborg præges i dag af flere store udviklingsprojekter, hvoraf Aalborg Hospital for 4,6 milliard kr. og udvidelse af Aalborg Universitet til lidt over 2 milliarder, er nogle af de største. Sygehus Nord og Gåsepigens Parkeringsplads vil blive klar til byudvikling, når sygehuset flytter. Samtidig er der fuld gang i udviklingen af Aalborg Øst, og der er mange boliger på vej, blandt andet i Stigsborgområdet i Nørresundby, samt i omegnsbyerne.

Aalborg kommune planlægger byens udvikling gennem et vækstbånd fra lufthavnen i vest til havnen i øst. Her skal både de offentlige og de private investeringer koncentreres, og vækstaksen rummer færdiggørelse og videreudvikling af blandt andet havnefronten, Karolinelund, Godsbanearealet, Eternitten samt Aalborg Øst. Vækstaksen skal udover boliger og byudvikling også danne ramme om oplevelsesmuligheder og kulturtilbud, og der arbejdes på at skabe liv hele døgnet, varierende byrum og ekstraordinær arkitektur.

Den omfattende byudvikling og befolkningstilvæksten stiller også krav til udbygget infrastruktur. Aalborg Lufthavn planlægger udvidelser for 600 millioner kr. bl.a. med hotel og nye faciliteter til erhverv i forbindelse med lufttrafikken. Vejdirektoratet planlægger etableringen af en 3. Limfjordsforbindelse til 6,2 milliarder kr. Projektet kan, hvis det vedtages og finansieringen findes, tidligst gå i gang i 2025. Aalborg fik ikke sin letbane, og man arbejder derfor i stedet på en højklasset buslinje, BRT, med anlæggelse af egne perroner og vejbaner. Buslinjen skal løbe fra midtbyen til Aalborg Øst, og projektet vil koste 510 millioner kr.

Undervisningsadresse

Aalborg Kongres og Kultur Center
Europa Plads 4
9000 Aalborg

Send til en kollega

0.55