23948sdkhjf

Skift til denne opvarmningsform og spar penge!

Når den ellers så evigt flydende naturgas pludselig er tvivlsom, og når prisen på den eksploderer grundet Ruslands terror mod Ukraine, får mange øjnene op for en opvarmningsform, der er markant mere stabil.

Den skjulte ressource

At hente varme ud af luften eller jorden er ingenlunde en ny opfindelse. Helt tilbage i 70’erne blev der installeret jordvarmeanlæg i danske huse, men dengang var teknologien relativt ustabil. Og så var det kostbart.

Varmepumperne, der er uafhængige af jorden, kom først senere og var egentlig inspireret af aircondition. Kan man køle luften, kan man vel også varme den – sådan var tanken bag de første luft til luft varmepumper. I 2004 kom de første på markedet i Danmark, og siden har de været i rivende udvikling.

I takt med en større miljøbevidsthed og senest de eksplosivt stigende priser på naturgas, er varmepumpernes popularitet i Danmark større end nogensinde før. Og det er faktisk på alle måder smart at udnytte de ”skjulte ressourcer”, der er i luften omkring os - og i jorden under os.

De tre typer varmepumper

Der skelnes normalt mellem tre slags varmepumper: Luft til luft, luft til vand og jordvarmepumper.

Luft til luft henter varme ud af udendørsluften og blæser den så ind i det eller de rum, hvor der er monteret en indedel. En enkelt varmepumpe af denne type kan godt forsyne to indedele, og det betyder, at to rum kan opvarmes uafhængigt af hinanden med bare én udedel.

Luft til luft udmærker sig ved at være yderst billigt i anskaffelse, nemt at montere og ganske effektivt i drift. Ulempen er, at det ikke er muligt at opvarme brugsvand med denne type, hvorfor man skal have andre energikilder i spil til det formål.

Den yderst populære luft til vand varmepumpe er anderledes, idet den opvarmer både brugsvand og radiatorkredsløbet. Dermed er det altså muligt helt at erstatte et gasfyr, oliefyr eller fastbrændselsfyr med en sådan varmepumpe.

Luft til vand varmepumper koster mere end luft til luft, men er til gengæld heldækkende for boligens varmebehov. Mange mennesker vælger i øvrigt en løsning, hvor luft til vand varmepumpen leases, og det betyder en mindre straks udskrivning og ingen tanker på fremtidig vedligeholdelse.

Der er mange gode løsninger på markedet, når det handler om varmepumper – og især når det gælder luft til vand. Det kan anbefales at få flere tilbud, så man i ro og mag kan vurdere dem og vælge den økonomisk og driftsmæssigt bedste løsning. Det gøres nemt via hjemmesider som denne, hvor der kun skal udfyldes ganske få oplysninger for at få tilbud på køb eller leasing af luft til vand varmepumper.

Den tredje type varmepumpe omtales ofte blot som jordvarme. Sagen er, at det også er en varmepumpe, men til forskel fra de to andre typer, henter denne udgave varmen ud af den nærmest konstante temperatur, der ligger under jordoverfladen.

Da der skal bores eller graves kabler ned, der opsamler varmen i jorden, er det lidt dyrere i installation, ligesom der er et naturligt krav om, at der skal være et areal til rådighed. Selv med en lille have er det muligt at udnytte en jordvarmepumpe, da man i dag kan bore lodret ned. Det er det, der kaldes for lodret jordvarme.

Også her er det formålstjenligt at få flere tilbud, så markedets bedste priser kan udnyttes. Det gøres nemt online, og typisk går der mindre end 72 timer før der er tilbud i indbakken. Via denne hjemmeside er det gratis at få tilbud på jordvarme.

Sammen kan vi sikre os mod de store udsving i naturgaspriserne og manglende forsyningssikkerhed – for elektricitet kan vi altid få, og varmepumper er i dag den mest omkostningseffektive opvarmningsform, der findes!

Send til en kollega

0.016