23948sdkhjf

Byggebeskæftigelsen steg i første kvartal- og der er stadig mangel på arbejdskraft

Men virksomhederne melder stadig om produktionsbegrænsninger som følge af mangel på arbejdskraft

Beskæftigelsen i byggeriet steg med 1.500 personer fra fjerde kvartal 2022 til første kvartal 2023, viser dugfriske tal fra Danmarks Statistik.

Det svarer til en stigning på 0,7 pct. fra 192.900 personer til 194.400 i perioden. 

Stigningen kommer efter et tilsvarende fald i seneste kvartal, og byggebeskæftigelsen er nu på samme niveau som i første kvartal 2022, hvor der var 194.900 beskæftigede i byggebranchen.

Hos brancheorganisationen DI Byggeri kalder man det "overraskende", at byggebeskæftigelsen stiger, mens markedsforholdene byder på stigende renter og høj inflation. 

Alligevel mener adm. direktør i DI Byggeri, Anders Stouge, at det fortsat er vigtigt, at der kommer politisk fokus på at øge arbejdsudbuddet gennem reformer. 

For selvom der er kommet flere på lønningslisten i de danske bygge- og anlægsvirksomheder i årets første måneder, er der fortsat brug for flere hænder.

- Stigningen i antallet af beskæftigede i bygge og anlæg skal ses i sammenhæng med, at knap hver 3. bygge- og anlægsvirksomhed stadig melder om produktionsbegrænsninger som følge af mangel på arbejdskraft. Dertil kommer, at tre ud af fire virksomheder i bygge og anlæg fortsat melder om fyldte ordrebøger, skriver Ander Stouge i en kommentar til de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Det er anlægsentreprenører, der ser den største positive ændring med 4,4 pct. flere beskæftigede i forhold til seneste kvartal, mens maler- og glarmestrene viser et fald på 2,1 pct. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.

Omsætningen stiger 

Det seneste Konjunkturbarometer for erhvervene april 2023 viser også, at der er forskel på udviklingen i underbrancherne.

Ifølge konjunkturbarometeret forventer byggeentreprenører fortsat både faldende omsætning og beskæftigelse, mens anlægsentreprenørerne forventer, at begge dele vil stige de kommende tre måneder. 

Men generelt er overvægten af virksomheder, der forventer fald - set over hele bygge og anlæg - blevet mindre de seneste måneder.

Der har da også været fart på i årets første måneder. Ifølge Danmarks Statistik udgjorde den samlede omsætning inden for byggeri og anlæg 106,5 mia. kr. i første kvartal 2023 opgjort i løbende priser. Det svarer til en stigning på 15 pct. sammenlignet med samme kvartal 2022.

Også her er det anlægsentreprenørerne, der skiller sig ud. Branchen oplevede ifølge Danmarks Statistik således en omsætningsvækst på 41 pct. i 1. kvartal 2023 sammenlignet med samme periode sidste år.

Den laveste stigning ses hos 'tømrer- og bygningsvirksomhed mv.', der stiger med 2,3 pct. i samme periode. 'Nybyggeri og tilbygning' stiger 10 pct.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094