23948sdkhjf

Minister lukker slagsmål om byggelærlinge

På trods af omstridt regelændring, er det stadig lovligt at kræve lærlinge som en del af offentlige byggekontrakter, slår erhvervsministeren nu fast

Landets største offentlige byggeprojekter skal stadig tage lærlinge ind - også selvom reglerne er blevet ændret.

Sådan lyder budskabet fra erhvervsminister Morten Bødskov (S) i et nyt svar til Folketinget, hvor han tager livtag med en giftig debat, der har bredt sig i byggebranchen. Det skriver Fagbladet 3F.

Fagforeningerne og bygherrer på den ene side har stået over for arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri (DI).

Indtil videre har det været sådan, at landets offentlige bygherrer kan stille krav om at få udlært et bestemt antal lærlinge udbudsmaterialet, når de udformer en kontrakt til private entreprenører på et byggeprojekt.

Men en ændring fra EU i udbudsloven fra juni sidste år fik DI til at mene, at lærlinge nu i stedet kan være alle typer af unge under uddannelse.

Det forstår men ikke hos hverken Bygherreforeningen eller 3F Byggegruppen.

Minister: Kan stadig stilles lærlinge-krav

Nu stempler erhvervsministeren altså ind i duellen på samme side som Københavns Kommune og fagforeningerne.

I et svar til Folketinget skriver Morten Bødskov (S), at det er ministeriets klare opfattelse, at offentlige udbydere sagtens stadig kan stille krav om at tage lærlinge fra landets erhvervsskoler på trods af de nye regler.

Faktisk kan de offentlige bygherrer kræve, at entreprenøren skal uddanne helt specifikke lærlinge fra bestemte fag, hvis bygherren ønsker det.

- Det vil derfor være i overensstemmelse med kravet om anvendelse af personer under oplæring, hvis ordregiver vælger alene at kræve visse typer af personer under oplæring, fx personer omfattet af lov om erhvervsuddannelser (som regulerer den danske lærlingeordning), står der i svaret.

Fagforeningerne og bygherrer smiler

Det glæder Jens Kirkegaard, der er uddannelseskonsulent hos 3F Byggegruppen, som organiserer de danske bygningsarbejdere og -lærlinge.

- Vi er glade og tilfredse med, at erhvervsministeren nu slår fast, at bygherren godt kan kræve lærlinge på vores fælles byggerier, siger han.

Også hos Bygherreforeningen, der er en sammenslutning af landets største udbydere af byggeprojekter, bliver ministerens svar taget imod med glæde.

- Vi mener ligesom ministeren, at udbudsloven fortsat giver offentlige bygherrer mulighed for at stille krav om lærlinge i deres udbud - og at reglerne giver vores medlemmer mulighed for at være meget præcise i forhold til krav om et vist antal faglærte på et projekt, siger Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.

Hos DI afviser underdirektør Louise Dahl Krath Jensen, at ministerens svar ændrer noget.

Hun mener lærlingeordninger er et EU-spørgsmål, ikke et nationalt spørgsmål.

Fordi der er meget forskellige lærlingeordninger i EU-landene, kan danske udbydere ikke kræve, at alle lærlinge på et byggeri skal have samme uddannelsesmæssige baggrund som de danske, mener DI.

- I de 27 EU-lande er det udover Danmark alene Sverige, Polen og Tyskland, der har lignende lærlingeordninger. De tre landes ordninger adskiller sig dog i sin væsentlighed fra den danske erhvervsuddannelsesordning, siger Louise Dahl Krath Jensen.

- Det er derfor vanskeligt at forestille sig, at man kan stille et krav om en dansk uddannelsesordning, og acceptere lignende ordninger fra andre lande, når disse lignende ordninger ikke eksisterer, siger hun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078