23948sdkhjf

Brancheprofil dropper topjob og springer ud som yoga lærer

Markant karriereskift har dybe rødder i søgen efter et liv og en indsigt, hvor man bl.a. kan forene og skabe bedre balance mellem sind og krop

- Jeg er da bestemt blevet mødt med forundring og skæve smil i mundvigen, når jeg har fortalt, at jeg dyrker yoga. For de fleste mænd er ”sådan noget yoga” jo mest for kvinder. Og det er rigtigt. Der er flest kvinder som dyrker yoga, men mænd kan få fantastisk meget ud af at være med. Både fysisk og mentalt.

Det siger Michael Petræus. Han har netop efter 12 år sagt farvel til et godt job som salgschef hos værktøjsproducenten Festool og har nu, som nyuddannet yoga lærer, gjort yoga til sin fremtidige levevej.

- Jeg kan godt forstå, at mange mænd har en vis distance til yoga, som sættes i bås med at dyrke synkronsvømning og danse ballet. Fordommene hører nok mest til vores kultur, opdragelse og selvopfattelse. For mange mænd er det nemlig både selvbekræftende og identitetsskabende at dyrke sport, hvor styrke, robusthed og udholdenhed er omdrejningspunktet, siger Michael Petræus, som har dyrket motion i mange år i den hårde ende af skalaen med de belastningsskader, som det ofte medfører.

- Mange mænd napper hellere 120 km på cyklen i fuld fart i tætsiddende lycra dragt eller andre sportsgrene med hård belastning og høj puls, så man ”kan mærke, at man lever”, end bare at overveje at dyrke yoga på en måtte, fastslår Michael Petræus.

Skubber til livet

Den nyuddannede, 58-årige yoga lærer erkender, at det er et iøjnefaldende og markant karriereskift som har dybe rødder i hans egen søgen efter et liv og en indsigt, hvor man bl.a. kan forene og skabe bedre balance mellem sind og krop.

Læs også: Træk stikket, mester - gør som Michael

Og det er ikke første gang, han helt bevidst og målrettet skubber sit liv i en anden retning. I 2019 tog han orlov fra jobbet som salgschef og rejste til Thailand for at dyrke yoga og meditere i syv uger efterfulgt af en måned på Cuba, hvor han lærte at danse salsa. Det sidste for at se sin frygt i øjnene fordi han følte sig akavet, usikker og utilpas på et dansegulv og helst helt undlod at danse.

Og nøjagtig som nu, så var der heller ikke dengang tale om en flugt:

- Det er udfordringer, som jeg har givet mig selv, fordi det er vigtigt, at man af og til vover at kaste sig ud på det dybe vand, forklarer han uden at lægge skjul på, at han ikke kun har is maven, men at der også er et par sommerfugle som vidner om, at det trods alt er grænseoverskridende at sige farvel til et godt job med en god løn for at kaste sig ud i et helt nyt arbejdsliv.

Det handler yoga om:

 • Yoga er et indisk system til indøvelse af åndedrætsteknik, kropsstillinger og moralske forskrifter. Formålet med yoga er at opnå Samâdhi (den højeste tilstand), som er en form for salighed eller forløsning for yoga-udøveren
 • "Yoga" betyder "at forene". Man arbejder med at forene og skabe harmoni mellem kroppen og sindet. De fysiske øvelser i yoga eller asanas, som de kaldes, styrker og arbejder med de svage områder i kroppen. Man udspænder og strækker de forkortede muskler og giver styrke til de svage
 • Ved at lytte til bevægelsen gennem åndedrættet bliver man opmærksom på de fysiske begrænsninger og kommer derfor ikke til at øve vold på kroppen: I de såkaldte asanas eller stillinger ser det ud som om man sidder/står helt stille, men der er hele tiden en lille bevægelse i kroppen i takt med åndedrættet og man søger at komme helt ud til kroppens naturlige begrænsninger
 • Gennem vedvarende praktisering af yoga kan stillingerne, selv i hård fysisk yoga, udføres meditativt.
 • Der findes mange yogastilarter. De er typisk grundlagt af forskellige yoga-guruer, som har genopdaget og udviklet den mere end 5.000 år gamle indiske yoga.

Kilde: Wikipedia

Men, det er samtidig det grænseoverskridende og muligheden for at arbejde professionelt med yoga, som har tændt ham og som driver ham frem:

- Yoga har allerede givet mig rigtig meget både fysisk og mentalt. Og yoga kan fortsæt give mit liv indsigt, inspiration og bevidsthed. Samtidig vil jeg gerne dele hele mindsettet og filosofien omkring yoga og mine erfaringer med andre. Og gerne nogle som kan få en aha-aha oplevelse, når de får fornemmelsen af, at yoga er uendelig meget andet end en række strækøvelser med underlige navne og lidt meditation, fremhæver Michael Petræus

Selvindsigt og balance

Selvom yoga er model for hvordan man kan arbejde med sig selv og dermed blandt andet skabe selvindsigt og ro og balance i livet, så skal der jo også lægges en forretningsmodel ovenpå det hele i den virksomhed, som Michael Petræus har stiftet. Virksomheden har fået navnet Yoggee ka-yay. Dermed læner navnet sig op af skuespillerens Bruce Willies berømte udtryk Yippee-ki-yay i Die Hard filmene.

Og kigger man godt efter, så er der da også en vis lighed rent udseendemæssigt mellem den berømte skuespiller og brancheprofilen Michael Petræus.

- Navnet er nu mest for sjov, siger han og tilføjer, at han til gengæld vil bruge de mange kontakter han har skabt i branchen gennem årene som indgange til sin nye virksomhed.

- Yoga kan f.eks. være en del af teambuilding i en virksomhed eller en del af en virksomheds sundhedspolitik og medarbejdertrivsel. Da yoga indeholder så mange forskellige facetter, kan det også handle om at inspirere og give ledergrupper nye afsæt og muligheder for at skabe indsigt og bevidsthed om prioriteringer. Jeg har allerede de første bookinger og jeg glæder mig helt vanvittigt til at få lov til at fortælle om yoga og til mit nye liv som yoga lærer, siger Michael Petræus.

- Jeg vil brænde lige så meget i min nye gerning, som jeg har brændt for jobbet som salgschef hos Festool, hvor jeg har bl.a. har fået lov at skubbe til markeds- og salgsstrategier. Nu skubber jeg så til mig selv og mit liv: ”Yoggee ka-yay”, lyder det fra Michael Petræus.

Michael Petræus CV

 • Festool, National Sales Manager, 2012-2024
 • Dansk Erhverv, bestyrelsesmedlem, 2022-2024
 • Bestyrelsesmedlem i brancheforeningen BITVA 2019-2024
 • Formand/Gruppeformand brancheforeningen Have- og el-værktøjsproducenter 2015-2024
 • Newell Rubbermaid, Nordisk salgsdirektør, 2008-2012
 • Polyfa International A/S, adm. direktør og partner, 2006-2008
 • Bosch Power Tools, marketingchef 2005-2006
 • Hilti, salgsingeniør, produktchef, salgschef, 1997-2005
 • JRV - Jørgen Rasmussen Ventilation A/S, salg- og marketing, 1992-1997

Uddannelse:

 • Yoga lærer, Yoga Alliance, 2024
 • Copenhagen Business School, HD(A), 1997 – 2001
 • DTU , produktionsingeniør, 1987-1991
 • Schneekloths Gymnasium, student, 1982
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078