23948sdkhjf

Boligmarkedet bidrager positivt til dansk økonomi

Halvårsstatus for boligmarkedet er, at boligpriserne dumper ned i dansk økonomis positive vægtskål. Men de geografiske forskelle er så store, at det giver dårlig mening at tale om et samlet dansk boligmarked. Prisstigninger på ejerlejligheder understreger behovet for flere nye boliger i København
Prisniveauet for ejerlejligheder på landsplan har i 1. halvår 2014 ligget 8,8 pct. over niveauet i 1. halvår 2013. Prisen på enfamiliehuse er i samme periode steget mere moderat med 2,9 pct. Trenden for begge boligtyper har været opadgående siden bunden blev nået ultimo 2011, men klart mest for ejerlejligheder, hvor prisudviklingen i 2014 – for første gang siden 2006 - har overhalet enfamiliehusene.

- Siden seneste lavpunkt ultimo 2011 er de nominelle huspriser steget med ca. 9 pct. i snit og ejerlejlighederne med hele 26 pct. Ejerlejlighederne var dog også igennem et tilsvarende langt større prisdyk end parcelhusene under finanskrisen, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Ser man på den geografiske opdeling, så er Region Hovedstaden i front med årlige prisstigninger på ca. 11 pct. for ejerlejligheder. Det har ført til fornyet debat, om vi nu igen er på vej ud i en boligboble. Dansk Byggeri maner dog til besindighed:

- Der er grænser for, hvor mange år i træk markedet kan holde til tocifrede vækstrater uden, at fortidens spekulative elementer kommer tilbage på banen. Men med en årlig nettotilflytning til Københavns Kommune på 12.000 nye indbyggere, er den høje boligefterspørgsel i København demografisk betinget og ikke spekulativ, siger Bo Sandberg og fortsætter:

- Det er afgørende, at der kommer endnu mere turbo på byggeriet af både boliger og infrastruktur i Hovedstadsområdet. Både for at undgå boblelignende tilstande, men sandelig også for at kunne udfylde regionens fulde vækstpotentiale.

Boligmarkedets samfundsøkonomiske betydning kan iflg. cheføkonomen næsten ikke overvurderes:

- Det er positivt, at boligmarkedet befinder sig på en stabil genopretningskurve. Det er en af de nødvendige forudsætninger for bl.a. at få privatforbruget tilbage på sporet, siger Bo Sandberg.

Samtidig peger Dansk Byggeri på, at udviklingen på boligmarkedet også har meget stor betydning for renoveringsopgaver.

- Kriseårenes lave aktivitet på boligmarkedet har sat mange renoveringsopgaver i stå. Det er nemlig typisk omkring ejerskifter, at boliger renoveres mest, siger Bo Sandberg.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.077