23948sdkhjf

Vi har et fælles ansvar for at skabe praktikpladser

Debat: At mangle blik for at få uddannet den næste generation af håndværkere er ikke bare snæversynet - det er også uansvarligt, mener Jani Lykke Methmann, direktør i Arbejdsgiverne
I Herning har de fået en god idé. Her sætter Herning-Ikast Håndværker & Industriforening fokus på manglen på praktikpladser til erhvervsuddannelseselever. Det gør de med et klistermærke , som virksomhederne kan rekvirere, hvis de har lærlinge ansat. "Vi uddanner lærlinge" står der på mærket, som virksomhederne sætter på firmabilerne.

I Arbejdsgiverne synes vi, at det er en god ide. Alt for mange virksomheder tager ikke ansvar for at få uddannet den næste generation af håndværkere. Det handler jo om at investere i fremtiden. Når man tager lærlinge ind, giver man noget af sin virksomhed. Senere får man noget tilbage, når man har dygtige, faglærte håndværkere at ansætte. Men at mangle blik for at få uddannet den næste generation af håndværkere er ikke bare snæversynet – det er også uansvarligt.

Faktum er nemlig, at flere og flere industrivirksomheder oplever, at de ikke kan overholde leveringstider på grund af mangel på arbejdskraft. Fra tid til anden kan man skaffe arbejdskraften i udlandet. Men det kan jo ikke blive ved med at gå.

De seneste fremskrivninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at vi kommer til at mangle 30.000 håndværkere om bare seks år. En kendsgerning vi ser på med bekymring. Politikerne og hele uddannelsessystemet har simpelthen ikke haft blik for at få uddannet nok unge til håndværk og industri.

Men der er lys forude. Flere unge har opdaget, hvor gode udsigter der er indenfor erhvervsuddannelserne. Vi håber, at endnu flere vil følge samme vej. Virkeligheden er nemlig, at de med en erhvervsuddannelse har rigtig gode udsigter til beskæftigelse – i modsætning til med mange andre uddannelser – og endnu bedre muligheder for at blive selvstændige, som samfundet i øvrigt også har brug for flere af.

Får vi så bare flere virksomheder til at tage et ansvar, kan det ende med at blive en succeshistorie.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094