23948sdkhjf

Ældre-boom skaber behov for flere boliger

Det stigende antal ældre i i Danmark betyder, at kommunerne skal i gang med at bygge eller renovere boliger, viser en ny analyse fra Dansk Byggeri
Der skal være plads til både rollator og et aktivt ældreliv. Men allerede om seks år vil der være behov for cirka 116.000 boliger til ældre på 70 år eller derover. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

- Nogle kommuner - som f.eks., København, Aarhus, Aalborg og Odense - skal i gang med at bygge nye boliger, mens kommuner som fx Morsø, Tønder, Lolland og Bornholm kommer til at opleve en fraflytning. I stedet for at bygge nyt skal de sørge for at få renoveret de boliger, som allerede ligger i kommunen, så der er plads til at køre rundt med rollator og en bruser frem for badekar, som kan være svært for mange ældre at bruge, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen, og tilføjer:

- Det er konsekvensen, når flere flytter fra landområderne til storbyerne, og der samtidig sker en forskydning i demografien, som gør, at antallet af ældre over 70 år stiger. Unge mennesker og børnefamilier bor på meget færre kvadratmeter per person end ældre mennesker, og det sætter et ekstra pres på efterspørgslen af boliger ude i de enkelte kommuner. Det gælder både store og mindre kommuner.

På landsplan stiger andelen af ældre i løbet af de næste seks år. Knap 15 procent af indbyggerne vil være 70 år eller derover. På øerne er andelen af ældre generelt størst. Fx vil over 32 procent af borgerne på Læsø om fem år være ældre mennesker, men også kommunerne som Odsherred vil med 23 procent have en stor andel af ældre mennesker. Det kommer til at give udfordringer for flere af kommunerne.

- En af de store vanskeligheder for de mindre kommuner langt væk fra storbyernes vækstcentre bliver at få økonomien til at hænge sammen samtidig med, at antallet af ældre stiger. Når de unge flytter fra kommunen, mens der bliver flere ældre, hvem skal så tjene penge til kommunekassen? Den gordiske knude bør flere af landets kommuner tage alvorligt, for den skal løses i løbet af ganske kort tid, siger Maria Schougaard Berntsen.

tøtte

Se hvor mange boliger generelt og boliger til ældre, der kommer til at mangle i din kommune her
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.049