23948sdkhjf

Brolæggerprisen tildelt Ballerup

Torvet i den nye bydel ’Søndergård’ i Måløv byder på nyskabelser indenfor brolæggerfaget og viser, hvordan forskellige belægningssten kan bidrage til at skabe et smukt og inspirerende byrum
Den 2. november fik borgmester i Ballerup Kommune, Ove E. Dalsgaard, overrakt Brolæggerprisen 2010 for det flotte og veludførte brolægningsarbejde på Søndergård Torv.

Søndergård er et nyt by- og boligkvarter, der ligger op ad Måløv Station. Den nye bydel er opført omkring en 600 meter lang kunstig sø, som er omkranset af en granittrappe. I den ene ende af søen begynder torvepladsen, som i vifteform bevæger sig op mod den 5 meter høje vandskulptur ’Nåleøjet’, udført af billedhugger Bjørn Nørgaard.

Brolæggerprisen gives hvert år som anerkendelse til en bygherre eller projekterende arkitekter og ingeniører, der i særlig grad har udvist iderigdom og nytænkning i respekt for brolæggerfagets tradition og arbejdsmetode. Prisen består af en lille messingplade til at montere i belægningen samt en check på 25.000 kr.

Begrundelsen for prisen

Brolæggerlaugets oldermand Claus Johnsen fremhævede de fine detaljer og brug af granit i arbejdet:

- Her er anvendt granit i trinforkanter, som granitfliser, og til mønsterbånd, lagt som en stor vifte. Dertil kommer en granittrappe som søkant, der snor sig langs vandet. Det hele bliver sammenholdt af Bjørn Nørgaards skulptur "Nåleøjet", hvorfra der løber vand over granitten. Vand som er med til at give granitten magisk liv. Der er lagt sandfarvet belægningssten i en slags forbandt, som er med til at fremhæve viften. Her har den faglærte brolægger og hans lærlinge måtte tænke sig nøje om, sagde oldermanden og fortsatte:

- Alt dette er man ikke kommet sovende til. Det kræver vilje og samarbejde. En arkitekt, som kan lytte på en god brolægger, der lynhurtig kan foreslå en løsning på et pludselig opstået problem, en rådgiver som hurtig kan træde til og hjælpe, og entreprenører som har overblik og is i maven. Og ikke mindst kunstner Bjørn Nørgaard, der altid fandt en løsning på problemet, og var god til at få alle parter til at samarbejde. Når alt dette er lagt sammen, så har Brolæggerlaugets priskomite valgt Ballerup kommune til vinder af Brolæggerprisen 2010.

Borgmester Ove E. Dalsgaard takkede for prisen:

- På Ballerup Kommunes og beboernes vegne vil jeg godt takke for den fornemme pris. Det er et godt og robust projekt. Ingen tvivl om, at det giver området kvalitet, og tak til Brolæggerlauget for de 25.000 kroner. Pengene vil blive sat ind på en konto, som skal bruges til studieophold for kommunens medarbejdere, sagde borgmesteren.

Som entreprenører bag anlæg af torvet stod Brødrene A. & B. Andersen på 1. etape, og Zacho-Lind A/S på 2. etape. Brolæggermester Leif Thygesen, brolæggermester Johnny Kaptain og Faxe Brolægning A/S udførte belægningsarbejdet. Moe & Brødskov bistod som rådgivende ingeniør, mens arkitekt Stine Bærentzen fra Bærentzen Landskab og Bjørn Nørgaard har tegnet pladsen.

jfr
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234