23948sdkhjf

Vil du drive virksomhed i selskabsform ?

Mange selvstændige erhvervsdrivende overvejer før eller siden om de skal drive virksomheden i selskabsform. Du kan omdanne din virksomhed skattefrit – fristen for 2012 udløber 30. juni 2012
Om det bedst kan svare sig at drive virksomheden som personlig virksomhed eller i selskabsform kan ikke besvares generelt. Det afhænger af den enkelte virksomheds forhold. Der er dog en række fordele forbundet med at drive virksomheden i selskabsform i stedet for som personlig virksomhed, herunder bl.a.:

• begrænsning af hæftelsen

• lavt beskattet opsparing

• spredning af risiko

• lettere at ændre i ejerstrukturen

Det forklarer advokat Martin Bekker Henrichsen, partner hos skatteadvokaterne.dk i Mester Tidende.

Martin Bekker Henrichsen fortætte, at man kan minimere hæftelsen og den økonomiske risiko ved at omdanne virksomheden til selskabsform.

- Når virksomheden drives som personlig virksomhed hæfter virksomhedsejeren personligt med hele sin formue – typisk også det hus, hvor familien bor. Hvorimod virksomhedsejeren ved drift i selskabsform kun hæfter med den kapital, som er indskudt i selskabet, og dermed er hæftelsen begrænset. Stiller banken krav om kaution for f.eks. selskabets kassekredit, vil det dog være en personlig hæftelse.

Også muligheden for at kunne opspare overskuddet i selskabet løbende til en lavere beskatning, indtil det skal trækkes ud til virksomhedsejeren til privat forbrug, taler for selskabsformen. Dette kan isoleret set også opnås i virksomhedsskatteordningen, fremhæver Martin Bekker Henrichsen i Mester Tidende.

Risikospredning

- Indskyder du et holdingselskab mellem driftsselskabet og dig som selskabsejer spreder du risikoen. Overskuddet af den løbende drift fra driftsselskabet kan opspares i holdingselskabet og risikoen ved en negativ udvikling af driftsselskabets økonomi begrænses til driftsselskabets kapital.

Stiftes der efterfølgende andre driftsselskaber med hver sin aktivitet kan risikoen spredes yderligere, forstået på den måde, at negativ drift i det ene driftsselskab ikke vil påvirke økonomien i andre driftsselskaber eller i holdingselskabet.

Endelig vil det være lettere at ændre ejerstrukturen, hvis du driver virksomheden i selskabsform. Og skal en del af virksomheden på et tidspunkt frasælges, vil dette også være enklere, hvis den allerede ligger i et særskilt driftsselskab, påpeger Martin Bekker Henrichsen.

Omdannelsen

- Når virksomheden omdannes til selskabsform, vil det ske ved at du indskyder din nuværende virksomhed i et aktie-/anpartsselskab. Værdien af den virksomhed, der indskydes, vil svare til selskabets egenkapital, og der skal derfor normalt ikke skydes penge ind i selskabet. Det vil sige at selskabskapitalen er "betalt" med indskuddet af virksomheden.

I steder for virksomheden får du aktierne/anparterne i selskabet og bliver dermed eneaktionær/ eneanpartshaver i selskabet. Her er det så mest normalt, at du som den hidtidige ejer og chef for virksomheden indtræder i selskabet som direktør og der vil almindeligvis ikke være ændringer i den daglige drift.

Normalt vil en sådan overdragelse af en eksisterende virksomhed til et selskab føre til beskatning af dig som virksomhedsejer. Omdannelse af virksomheden kan dog gennemføres skattefrit for ejeren, hvis en række betingelser opfyldes. Hvorvidt det bedst kan svare sig at betale skat ved omdannelsen eller det bedre kan betale sig at vente, er en vurdering som rådgiver i hvert enkelt tilfælde må foretage.

Tidsfrist

Én af de betingelser, der skal være opfyldt for, at en omdannelse kan ske skattefrit, er, at omdannelsen gennemføres i perioden fra 1. januar til 30. juni. Hvis omdannelsen ikke gennemføres senest 30. juni 2012, må man vente til 2013.

Det betyder, at omdannelse af virksomhed til selskab i 2012 skal planlægges og igangsættes snart, hvis omdannelsen skal være skattefri.

Man skal ikke selv give sig i kast med at omdanne sin virksomhed, da omdannelse af virksomheden til aktie-/anpartsselskab og eventuel holdingstiftelse forudsætter indsigt i skatteret og selskabsret. Specialiseret advokatbistand er derfor normalt påkrævet.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078