23948sdkhjf

Flere bæredygtige byggerier i 2012

Bæredygtige byggerier går massivt frem i 2012. Det samme gør brugen af energibesparende el-teknologi, der skal sænke CO2-forbruget i nye byggeprojekter, viser ny undersøgelse
En ny undersøgelse blandt offentlige og private chefer inden for byggeri og bygningsdrift viser, at antallet af bæredygtige byggerier vil skyde kraftigt frem i 2012. I undersøgelsen, der er foretaget af el-installatørvirksomheden Lindpro A/S i samarbejde med kommunikationsbureauet BullsEye Communications, svarer 2/3 af de adspurgte, at de venter en øget efterspørgsel på bæredygtige byggerier på op til 25 pct. Kun 5 pct. vurderer, at den vil falde.

Hos Lindpro A/S, der med 1.000 medarbejdere, fordelt mellem 23 afdelinger rundt om i landet, er en af de største danske leverandører af el-teknik, mærker man også et stigende behov for bæredygtighed.

Stigende behov for energirådgivning

- I løbet af de seneste tre år har vi oplevet, at flere kunder efterspørger energirådgivning. Fokus er lige nu på bæredygtighed og reducering af energiforbruget. Årsagen er de stigende energikrav, en grøn CSR-politik og muligheden for at spare penge. For at imødekomme et voksende behov for bæredygtighed uddanner vi et korps af energivejledere, som hjælper offentlige og private virksomheder med at nedbringe deres energiforbrug.

Supermarkeder eller skoler med stor belysning har mulighed for at reducere deres el-omkostninger fundamentalt ved at udskifte gamle installationer med nye. Det hjælper vi dem med, siger administrerende direktør hos Lindpro A/S, Michael Højgaard.

Samtidig kommer el-besparende teknologier til at spille en afgørende rolle i nye byggeprojekter i 2012, viser undersøgelsen. Det forstår man godt hos Danmarks største arkitektvirksomhed indenfor bæredygtighed, Arkitema Architects, der ser en klar sammenhæng mellem behovet for bæredygtighed og grøn el-teknologi.

Væk med elektriske markiser

- Vi kan tydeligt mærke i vores dialog med bygherrer, entreprenører, byggefirmaer og slutbrugerne, at alle i øjeblikket efterspørger flere bæredygtige løsninger. Efterspørgslen er for det første drevet af, at danskerne de senere år, og især under krisen, har fået et større ønske om at sænke deres CO2-fodaftryk og reducere energiomkostningerne.

For det andet er byggeomkostningerne i forbindelse med bæredygtige byggerier faldet betragteligt. Dermed bliver det markant nemmere at levere billige, bæredygtige byggerier. For det tredje ser vi, at flere mekaniske løsninger som eldrevne markiser er ved at glide ud af arkitekturen, fordi de bruger for meget energi. Ind rykker f.eks. LED-lys og andre el-teknologiske elementer, der udnytter energien bedre.

Endelig er der et større behov for transparens i energiforbruget. Grønne og moderne el-installationer sænker energiforbruget betragteligt og gør det muligt for os at realisere bæredygtige byggerier.

Derfor indtænker vi som arkitekter også en stigende mængde energibesparende el-teknologier i kommende byggeprojekter, siger Holger Dahl, kommunikationschef hos Arkitema Architects.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095