23948sdkhjf

Bosch bygger bæredygtigt forskningscenter

Bosch opfører nyt center for forskning og udvikling i Renningen i Tyskland. Centret skal være knudepunkt for det globale forskningssamarbejde
Bosch-koncernen har påbegyndt opførelsen af et helt nyt center for forskning og udvikling, og ønsker med det nye forskningscenter i Renningen at skabe et nyt knudepunkt for sine globale aktiviteter inden for forskning og udvikling.

Over de næste to år vil der på ca. 100 hektar blive opført 14 bygninger med en samlet størrelse på næsten 110.000 kvm. Omkostningerne til etablering af centret ligger på ca. 160 mio. euro – næsten 1,2 mia. kr.

Efter planen begynder de første af ca. 1.200 medarbejdere at arbejde i Renningen i foråret 2014. Deres forskningsarbejde vil have fokus på materialer, metoder og teknologier samt udvikling af nye systemer og komponenter samt produktionsprocesser. Hidtil har disse aktiviteter været fordelt i Stuttgart-området i Gerlingen-Schillerhöhe, Schwieberdingen og Waiblingen.

Knudepunkt for otte forskningscentre

- Det tætte netværk mellem vores udviklingsfolk og forskere gør, at vi støtter kreativiteten og fremskynder overførslen af viden til vores forretningsenheder, lyder det fra Bosch.

Fremover vil Renningen være knudepunkt for Bosch’s internationale forskningsnetværk. I dette netværk vil otte af Bosch’s forskningscentre fra 2014 være kombineret med hinanden.

Udviklingsfolk fra Bosch og deres opfindelser har til dato fået talrige teknologi- og innovationspriser. Det omfatter prisen "European Inventor of the Year 2007" og den tyske fremtidspris 2008.

Det nye forskningscenter

De 2-3-etagers laboratorie- og værkstedsbygninger vil blive forbundet med hinanden via glasbroer og transparente forbindelsesbygninger. Åben konstruktion og korte veje mellem bygningerne skal fremme kommunikationen og det tværfaglige samarbejde. Midt i centret vil der blive et imponerende grønt område med vandområder. Det nye forskningscenters blikfang er en ca. 60 m høj hovedbygning.

For selve bygningerne er eksperter for øjeblikket ved at udarbejde et fremtidsorienteret kontor- og arbejdspladskoncept sammen med Bosch-medarbejdere. Også her er det målet at skabe optimale betingelser for de fremover ca. 1.200 medarbejdere.

Bæredygtig energistyring

Ved planlægningen lægger Bosch stor vægt på en miljøvenlig konstruktion samt energi- og ressourcebevarende materialer, anlæg og udstyr. Den planlagte varmegenvinding fra laboratorie- og værkstedsbygninger vil dække ca. 50 pct. af stedets varmebehov.

Desuden vil regnvand, der opsamles fra stedets damme og underjordiske kilder blive anvendt til afkøling af bygningerne. Kombineret med brug af et membranvandbehandlingssystem kan der spares ca. 30.000 kbm. rent drikkevand om året.

Solenergianlæg skal installeres på bygningernes græstage, og Bosch vil også bruge egne produkter og systemer på andre områder – således f.eks. i forbindelse med opvarmning, klimaanlæg og adgangskontrol samt tyveri- og brandalarmer.

Forskning og udvikling

Bosch anmelder i gennemsnit 16 patenter pr. arbejdsdag. Dermed ligger virksomheden helt i top på verdensplan, når det gælder patentanmeldelser.

I Tyskland er Bosch nr. 1. I 2012 forventer Bosch at bruge 4,6 mia. euro på forskning og udvikling. Beløbet, der er 400 mio. euro højere end i 2011, vil blive brugt på udvikling af nye systemer, komponenter, teknologier og metoder.

I 2011 blev ca. halvdelen af forskningsudgifterne brugt på produkter, der skåner miljø og ressourcer.

tøtte
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063