23948sdkhjf

Der mangler fokus på renovering

Det er en bagvendt tanke at ville omlægge energisystemet uden at indtænke bygninger, siger Bygherreforeningen i kritik af finanslovsforslaget. Også Dansk Energi frygter at det vil gå ud over danskernes lyst til energirenovere
Regeringens finanslovsforslag har vakt en del undren hos Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.

- Hvor er energirenovering af byggeriet i regeringens forslag til finanslov? Der afsættes masser af midler til at omstille energisystemet til vedvarende energi, men hvorfor ikke fokusere mere på at reducere energiforbruget, specielt i bygninger hvor 43 procent af det samlede energiforbrug bruges, mener Henrik Bang.

Han uddyber:

- Jo mere man reducerer energiforbruget i bygninger, jo mindre energi er der brug for. Det vil sige, at udfordringen med at omstille til vedvarende energi bliver mindre, fordi der jo simpelthen skal bruges mindre energi, siger han til Licitationen.

For det andet er det ifølge Bygherreforeningen bagvendt at omlægge energisystemet uden at indtænke bygninger i samme ombæring:

- Man risikerer at udvikle et energisystem, som ikke matcher behovet, eller som i værste tilfælde er kontraproduktivt og pålægger ekstra udgifter på bygningsejerne, når de ønsker at spare på energien, siger han.

Han påpeger desuden det urealistiske i at kunne indfri ambitionerne i energiforliget (vedvarende el- og varmeforsyning i 2035, og en 40 procent CO2-reduktion i 2020 i forhold til 1990, red.) uden i højere grad at fokusere på bygninger.

- Og det sker ikke i finansloven, hvis eneste direkte tiltag for energireduktion er en forøgelse af energiselskabernes energispareindsats. Men den indsats er hverken målrettet bygninger eller energirenovering, siger Henrik Bang.

Mangel på strategi

Til gengæld mener han ikke, at det har den store betydning, at man i finanslovsforslaget trækker puljen til energirenovering tilbage.:

- Den ville alligevel kun gavne 33.333 boligejere. Det egentligt foruroligende er manglen på et bredere strategisk fokus på at sparke gang i energirenovering. Energistyrelsen har først en strategi klar ved udgangen af 2013, men hvorfor vente, når der meningsfuldt kan gøres noget nu – også indenfor rammerne af forslaget til finanslov, siger Bygherreforeningens direktør.

Vil hæmme opgradering

Også Dansk Energi (DE) frygter, at den droppede energirenoveringspulje i 2013 og 2014 vil hæmme den ønskede grønne opgradering af danskernes boliger. DE ser dog positivt på, at regeringens i det fremlagte finanslovsforslag stort set fastholder niveauet for dansk energiforskning.

- Det er positivt i krisetider. Men der mangler fortsat en flerårig plan for energiforskningen. Regeringen gør det rigtige ved at holde niveauet for energiforskningen, det viser store ambitioner. Og der er potentiale for at skabe varig vækst. Men det er vigtigt at holde fast i niveaet for det energiteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram, EUDP, da det er broen mellem ny viden og egentlig vækst og nye jobs, mener Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

DE har på vegne af energibranchen længe efterspurgt et langsigtet forskningsforlig, der matcher energiforligets milliardinvesteringer og sektorens lange investeringshorisont ved forskning-, udvikling- og demonstrationsprojekter. Det er en hæmsko for branchen, at EUDP endnu engang kun bliver prioriteret et år ad gangen.

“Afsindigt vigtigt"

- Vi ser et stort behov for en mere langsigtet prioritering af midler til forskning og udvikling på energiområdet. Hvis vi skal sikre, at energiforligets investeringer på op imod 100 mia. kroner også skal gøre Danmark rigere, er det afsindigt vigtigt, at vi får skabt langsigtede planer for især forskning og udvikling på energiområdet, mener Anders Stouge.

Et andet væsentligt tiltag i regeringens forslag til finanslov er, at regeringen fjerner den mia. kroner, som – fordelt over 2013 og 2014 – skulle have sat gang i energirenoveringer rundt om i danskernes boliger. Den pulje vil efterlade et hul, mener Dansk Energi.

- Det er helt skævt, at regeringen fjerner et tiltag, som både giver danske jobs her og nu og samtidig støtter op om den nødvendige opgradering af vores boliger. Højere energiforbrug og færre energitiltag i boligmassen går stik mod den ønskede grønne omstilling. Derfor vil vi kæmpe for, at staten fastholder ambitionen om at gøre danskernes boliger mere energieffektive, afslutter Anders Stouge, Dansk Energi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094