23948sdkhjf

Flere arbejdsulykker på danske byggepladser

Byggeriet bryder positiv trend med generelt færre ulykker på danske arbejdspladser
Mens antallet af arbejdsulykker generelt falder på det danske arbejdsmarked, sker der flere ulykker i bygge- og anlægsbranchen.

Det afslører Arbejdstilsynets netop offentliggjorte årsopgørelse over anmeldte arbejdsulykker i 2011.

På arbejdsmarkedet generelt er der anmeldt fire procent færre arbejdsulykker. I bygge- og anlægsbranchen er der derimod en stigning på 3,8 procent.

Det er ikke mindst i forbindelse med opførelse og nedrivning af byggeri, at der er sket en markant stigning i antallet af ulykker, mens der er tale om et fald ved anlægsarbejde.

Også når antallet af ulykker sammenholdes med beskæftigelsen, er der tale om en stigning. Statistikken afslører samtidig, at det er dobbelt så farligt at gå på arbejde i byggebranchen som på arbejdsmarkedet generelt. Den såkaldte incidens, det vil sige antallet af ulykker pr. 10.000 beskæftigede, er for byggeriet 320, mens den for resten af arbejdsmarkedet er 160. Anlægsarbejde er - trods fald i antal ulykker - fortsat den farligste del af branchen med en incidens på 381.

Udviklingen kommer bag på Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

- Der bliver gjort et utroligt stort arbejde ude i virksomhederne og på byggepladserne for at sikre et bedre arbejdsmiljø, men det tager tid at vende en supertanker. Branchen er i gang med at udvikle værktøjer på en gang række områder, så man forhindrer nedslidning med mange nye tekniske hjælpemidler, men det er naturligvis ikke nok, hvis der fortsat tages chancer i hverdagen, siger hun.

Måske et krisetegn

Også arbejdsmiljøkonsulent Lars Vedsmand fra bygningsarbejdernes paraplyorganisation BAT-kartellet undrer sig over udviklingen.

- Men det er desværre ret markant, at det går den forkerte vej. Risikoen ved at arbejde i byggeriet er generelt større end andre brancher, men det er foruroligende, at forskellen bliver større. Der er uden tvivl mange forhold, som spiller ind, men man kunne forestille sig, at når krisen kradser og der er langt mellem jobbene, så bliver der taget flere chancer og ikke sagt fra, siger han.

Det tror Mette Møller Nielsen dog ikke på.

- Når der er krise, er der mere tid til planlægning, og det er netop i planlægningsfasen, mange ulykker kan forebygges. Der er statistisk belæg for, at der sker flere ulykker, når der er høj aktivitet, hvor tingene går hurtigt og hvor der måske er flere urutinerede og nye aktører i branchen, siger hun.

Mette Møller Nielsen vil ikke udelukke, at stigningen i antal anmeldte arbejdsulykker også kan være udtryk for, at flere ulykker rent faktisk bliver anmeldt.

- Der har været ekstra fokus på at anmelde ulykker, fordi det kan få fatale konsekvenser med hensyn til for eksempel erstatning, hvis en arbejdsulykke ikke anmeldes korrekt, og det er muligt, at en del af stigningen skyldes, at flere ulykker nu også registreres rigtigt, men det bortforklarer ikke, at der sker for mange ulykker, siger hun.

Øget fokus på sikkerhed

Lars Vedsmand mener, at den fremadrettede indsats skal gå på “flere ben" og er i øvrigt tilfreds med, at Arbejdstilsynet får flere penge til flere landsdækkende byggepladskontroller.

- Og så haster det med at få gennemført de ændringer af bygherrereglerne, som branchen i enighed har foreslået. Det vil være med til at give øget fokus på arbejdsmiljøet og få alle aktører til lige at stoppe op og se efter, om tingene nu gøres rigtigt, siger han.

Branchen har med nye bygherreregler - også anbefalet af Bygherreforeningen - blandt andet ønsket at få faste opstartsmøder forud for større byggeprojekter, at der holdes møder hver gang nye entrepriser skal i gang og at sikkerhedskoordinatoren får ansvar for regelmæssige sikkerhedsrunderinger.

Pressechef Jakob Hjuler Tamsmark fra Arbejdstilsynet oplyser, at branchens anbefalinger er blevet færdigbehandlet i det såkaldte regeludvalg, og at Arbejdstilsynet er ved at færdiggøre sin forelæggelse til beskæftigelsesministeren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078