23948sdkhjf

De bedste byggeledere håndterer både teknik og mennesker

Den teoretiske uddannelse om ledelse af byggeprocesser er vigtig, men den kan ikke stå alene, der sker nemlig også en stor oplæring på pladsen, f.eks. omkring logistik og ledelse af medarbejdere
De fagtekniske kompetencer kan ikke stå alene i ledelse af store bygge- og anlægsprojekter. Ledelse af mennesker, planlægning, kommunikation og samarbejde tegner sig også i profilen af den gode byggeleder.

Det viser en ny analyse foretaget i Sverige og Danmark i et fællesnordisk samarbejde om at forbedre uddannelserne til byggeriet.

I byggebranchen har man traditionelt tænkt en byggeleder som en leder, der udelukkende har specialiseret sig i, og har haft fokus på, det rent byggetekniske.

Analysen viser, at succesfulde byggeledere har et markant højt fokus på både at være på forkant med planlægning samt løbende se sammenhænge mellem mange forskellige arbejdsopgaver og arbejdssituationer, som både kan knytte sig til administration, ledelse af byggeprocesser og ikke mindre vigtigt: håndtering af medarbejdere.

En dygtig byggeleder skal også håndtere eksterne relationer i form af f.eks. underentreprenører, myndigheder og kunder. Denne kompleksitet stiller store krav til dagens byggeledere der skal have gode kompetencer i at kommunikere og samarbejde såvel som at demonstrere overblik og gennemslagskraft.

Ny kompetenceprofil af den bedste byggeleder

- De bedste bygge- og produktionsledere er ofte ældre og meget erfarne personer og analysen viser også at der er et stort behov for at oplære nye ledere i branchen. Den teoretiske uddannelse om ledelse af byggeprocesser er vigtig, men den kan ikke stå alene, der sker nemlig også en stor oplæring på pladsen, f.eks. omkring logistik og ledelse af medarbejdere.

En vigtig kompetence, er at kunne planlægge projekter - og kunne holde tidsplanen, en anden vigtig kompetence er at kunne håndtere og lede mennesker til at holde planen ved at skabe tillid og ved at kunne have gennemslagskraft som leder, siger Per-Erik Josephson, som har ledet den svenske del af kompetenceanalysen. Per-Erik Josephson er professor ved Chalmers Tekniska Högskola, afdeling for construction management.

En tilsvarende analyse af de bedste byggeledere er foretaget i Danmark af KEA Københavns Erhvervsakademi:

- Målet med analysen har været at undersøge, hvad den gode byggeleder kan med henblik på at implementere denne viden i undervisningen på uddannelserne", fortæller Morten Juel-Hansen, som har gennemført analysen og til daglig underviser i virksomhedsdrift og økonomi på KEA Københavns Erhvervsakademi.

- Analysen viser at byggeledere dels skal kunne holde fokus på projektet og dels på det at lede mennesker. De tre vigtigste kompetencer er fokus, planlægning og medarbejderhåndtering, fortæller Morten Juel-Hansen.

Leder af både projekt og team

Mattias Straub, der til daglig underviser på KEA Københavns Erhvervsakademi fortæller:

- Først og fremmest viser vores analyse at den tilgang man har i branchen til byggeledelse må åbnes op – byggeledere skal kunne meget andet end det tekniske. De skal kunne kommunikere, samarbejde, planlægge og følge tidsplaner og så skal man have gennemslagskraft som leder. Som byggeleder leder man et projekt, men man leder også et team.

På baggrund af analysen lyder anbefalingerne fra Københavns Erhvervsakademi og Chalmers, at fag som kommunikation, organisation, økonomi og projektledelse og fokus på samarbejde skal vægtes højere i uddannelser knyttet til byggeriet.

Dette skal dog ikke være på bekostning af de traditionelle byggetekniske fag – som er særligt nødvendige i forbindelse med at tackle de udfordringer, en byggeleder i dagens Danmark møder i sin dagligdag.

Undersøgelsens resultater skal fremadrettet benyttes i arbejdet med at udvikle og opdatere uddannelser rettet mod byggebranchen i Norden i rammerne af det fællesnordiske samarbejde FLIBA.

Resultaterne af analysen blev fremlagt ved et velbesøgt seminar i Oslo seminar på Handelshøjskolen BL i Oslo den 12. juni 2012 foran et skandinavisk publikum af engagerede deltagere fra både erhvervsliv, interesseorganisationer og uddannelsesinstitutioner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062