23948sdkhjf

Det skal du måle ved et el-tjek

Det er kun autoriserede elinstallationsvirksomheder som må udføre el-eftersyn. Virksomheden skal have et sikkerhedskvalitetsstyringssystem
Det er nu blevet lovpligtigt, at der skal udføres et el-eftersyn ved en bolighandel. Der har været en del tvivl og mange spørgsmål om hvilke målinger, som skal udføres.

Bo Nielsen fra Elma Instruments har sat sig grundig ind i reglerne og giver her en vurdering af, hvilke instrumenter installatøren skal vælge for at yde en faglig god løsning.

Bo Nielsen understreger, at det kun er autoriserede elinstallationsvirksomheder som må udføre el-eftersyn. Virksomheden skal have et SKS (sikkerhedskvalitetsstyringssystem).

• Fejlstrømsafbryderen skal testers. Der skal måles reaktionstid. En rampetest med udkoblingsstrøm kan også være en god hjælp.

• Beskyttelseslederens kontinuitet skal måles. Bør testes med mindst 0,2A /4-24V. Dette kræver instrument med specielt lav-ohm område.

• Er der en virksom jordforbindelse? Kan efterses eller måles. Kun ved måling testes alle samlinger og overgangsmodstand til jord. En 2-polet jordsløjfe modstand er nem og hurtig at udføre.

• Er installationen lovlig, sikker og beskyttet imod stød og brand? Dette skal vurderes. Måling af isolationsmodstanden/afledning til jord giver en god indikation af installationens tilstand.

- Alle ovenstående målinger kan normalt udføres med en installationstester. Vi anbefaler derfor en komplet installationstester, så elinstallatøren både kan udføre el-eftersyn og udføre de almindelige kontrolmålinger, efter Stærkstrømsbekendtgørelsen, med et og samme instrument.

Hvis du allerede har instrumenter til nogle af områderne, kan Elma også levere instrumenter med enkelt funktioner for de manglende områder, siger Bo Nielsen

Læs mere om el-eftersyn her

Læs også: Ulovligt el-arbejde kommer frem i lyset
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094